Foto: Ustupljena fotografija

Mladi pesnik Uroš Mikulić je dokaz da možemo da ostvarimo velike i nadahnjujuće stvari iako još uvek pripadamo svetu tinejdžera. Ovaj petnaestogodišnjak je iz sela Lipar, a piše od svoje sedme godine

Uroš za NS Uživo kaže da ima zapisano preko 120 pesama. Njegova želja za pisanjem probudila se tokom domaćeg zadatka.

– Sve je počelo u drugom razredu osnovne škole kada smo za domaći zadatak imali da napišemo nastavak jedne pesme. Iako sam nastavak dosta loše uradio, u meni se probudila želja za pisanjem i stvaranjem. Samovoljno sam izabrao još jednu pesmu i napisao i njen nastavak. Tada sam stvorio i svoju prvu pesmu. Aktivno pisanjem počinjem da se bavim u šestom razredu, a od tada redovno apliciram i na konkurse – priča za NS Uživo.

Mladi pesnik je krenuo ranije u školu, pa sada pohađa poznatu novosadsku gimnaziju “Laza Kostić”. Pesme koje on stvara mahom su ljubavne, ali i dečije, rodoljubive i humorističke.

Foto: Ustupljena fotografija

Mladi pesnik, nagrađivan je širom Srbije, ali i dalje. Prezentovao je svoje radove u Beogradu, Subotici, Nišu, Novom Sadu, Mokrinu, Baru. Prvu knjigu i njenu promociju objavio je prošle godine. Osim brojne publike, njegovoj promociji prisustvovali su poznati pesnici kao što su Ljubivoje Ršumović, koji je o Uroševom stvaranju rekao: “Ti si već sasvim ovladao vezanim stihom, rimom i ritmom. Rime su samo zveckalice kojima smo mi zabavljali i mamili mlade ljude da nam se pridruže. Ti si to shvatio i usvojio! Sada je red da se oslobodiš i pustoš emocije i “onoga odozgo” da te vodi dalje”.

-Inspiraciju pronalazim u najjednostavnijim, svakodnevnim stvarima koje nas okružuju- u kiši, noći, zvezdama, ali ponekad, inspiracija sama dođe, nenadano i neočekivano – rekao je Uroš.

Naš sagovornik bio je Zlatni (najbolji) recitator  Vojvodine i među nekoliko najboljih recitatora Srbije u 2021. godini. Godine 2020. bio je polaznik čuvene akademije “Saradnici sunca” u organizaciji fondacije “Ršum”. Na ovom dvonedeljnom susretu na Zlatiboru, pozivaju se deset najtalentovanijih mladih pesnika se naših prostora, a radionice im drže velika imena, poput Matije Bećkovića, Uroša Petrovića, Borke Tomović, Tode Nikoletića, Violete Jović…

Foto: Ustupljena fotografija

– Cilj mi je da nastavim i da pišem u budućnosti. Potrebno je osvestiti ljude i ukazati mladima na važnost edukacije, ali i stvaralaštvu. Prisustvujem organizovanim radionicama za decu, a planiram to i da nastavim – rekao je mladi pesnik.

Promocija njegove zbirke pesama zakazana je za 18. februar, sa početkom u 18.00 časova, u Domu Kulture u Bačkoj Topoli.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments