Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/bs

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa predstavnicima penzionerskih udruženja – Udruženje sindikata penzionera Srbije, Savez penzionera Srbije i Sindikat penzionera Nezavisnost.

Sastanku su prisustvovali ministar finansija Siniša Mali i ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić.

Predsednica Vlade Srbije istakla je da je redovan dijalog sa predstavnicima penzionera izuzetno važan. Dijalog sa predstavnicima penzionera svakako će biti jedan od najvažnijih zadataka i buduće Vlade, rekla je Brnabićeva, jer je jako važno da dve strane zajedno rade na unapređenju sveukupnog položaja penzionera.

Brnabićeva je podsetila da su penzioneri, koji su podneli najveći teret fiskalne konsolidacije, prioritet kada je reč o pomoći ranjivim kategorijama, i da Vlada i predsednik Republike izuzetno cene što su oni konstruktivan partner u dijalogu.

Na sastanku je rečeno da planirano kumulativno povećanje penzija u novembru 2022. i januaru 2023. godine iznosi oko 19 posto. Pored povećanja penzija, naročito je važna i sigurnost isplata penzija. Premijerka Brnabić je rekla da Vlada Srbije nastavlja da radi na poboljšanju položaja najranjivijih kategorija, a da je jednokratna pomoć od 20.000 dinara koja je penzionerima isplaćena u februaru samo jedan od načina da se pomogne.

Prioritet države i buduće vlade će biti nastavak odgovorne makroekonomske politike jer samo odgovornom politikom može da se planira dalje povećanje penzija i plata, naglašeno je na sastanku.

Predstavnici penzionera su istakli da je jako važno da se u mandatu nove Vlade što pre nastavi rad komisije koja prati propise iz sistema PIO i da se u rad te komisije uključe i predstavnici penzionera, kako bi zajednički radili na svim pitanjima u vezi sa penzijskim i socijalnim osiguranjem, te da je važno da se nastavi sa redovnim sastancima i razgovorima u cilju unapređenja kvaliteta života penzionera.

Novosti.rs

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Stevan
25/08/2022 07:52

Sve je to lepo, ali nemože se dozvoliti da neko ima 18000 din penziju, a neko 60-7000 din. Dok su bili zaposleni, u redu je da bude razlika u platama. Ali kao penzioner….