Foto: sr.wikipedia.org

Povodom 160. godišnjice rođenja i 100. godišnjice smrti pisca Geze Gardonjija, vođa istoimene pozorišne trupe Tamaš Topolanski pozvao je vodeće, istaknute mađarske koreografe, kako bi zajedno kreirali jedinstvene plesne kompozicije inspirisane kratkim pričama Gardonjija, pod nazivom “Dugokosa opasnost” biće odigrana u Novosadskom pozorištu u četvrtak, 9. februara od 19.00 časova

Dvanaest večitih neženja otkriće veliku tajnu: zašto se nisu venčali!

Dvanaest prijatelja neženja, sastaje se na Badnje veče, svi udaljeni sa porodičnog praznika, a pošto nemaju kuda i ne žele da budu sami, večeraju zajedno. Kako bi im brže prošlo vreme, svaki od njih ispričaće po priču o tome zašto se nije oženio. Slušajući njihove priče, saznaćemo zašto se ne treba ženiti, šta predstavlja „dugokosa opasnost” i zbog čega žena ne zaslužuje pažnju muškarca. Pisac nije težio ka generalizovanju. Postoje žene koje ne zaslužuju bezuslovnu ljubav – ovo je najviše što možemo da pročitamo između redova, neke zbog svoje patološke ljubomore, druge jer su sebične, i to prikrivaju altruizmom ili lukavim lažima. Priče ove usamljene gospode, suprotno našim očekivanjima, oživeće strogo čuvanu uspomenu na prvu ljubav: u svojim pričama ljubavnici su morali da se razdvoje zbog životnih okolnosti na koje nisu mogli da utiču… „Dugokosa opasnost” otkriva nostalgiju, decenijama potiskivanu bol, lepotu prisećanja i proživljavanja, koja zrače večnom lepotom i ljubavlju.

Koreografi su bili vođeni upravo navedenim emocijama. Iz plesnih kompozicija zrači decenijama potiskivana bol koja tinja i večna lepota neostvarene ljubavi.

Cena karte za predstavu iznosi 500 dinara

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments