Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Grad i JKP “Vodovod i kanalizacija” nastavljaju obnovu i očuvanje izvorišta voda koji snabdevaju Novosađane sa pijaćom vodom. U toku su radovi na najstarijem izvorištu vode “Štrand”, izgrađenom 1961. godine. 

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

-Ovaj bunar je na početnom izvorištu pijaće vode grada. Pre 13 godina je “Vodovod i kanalizacija” potpuno ugasio ovo izvorište zbog fekalnog zagađenja i bakterija koje su ušle u sistem vodovoda. Danas je grad ojačao, ovde smo sagradili novu fabriku vode i krenuli sa rekonstrukcijom najstarijeg bunara- izjavio je gradonačelnik Vučević.

Do sada je kapacitet bio 30 litara u sekundi, dok će, nakon završetka ovih radova biti 100 litara u sekundi.

-Ovo je investicija od 85 miliona dinara i imamo dogovor da radimo dva bunara godine. Jedan će raditi JKP “Vodovod i kanalizacija”, jer su jako preduzeće, a drugi će finansirati grad iz kapitalnih investicija. Tada ćemo moći da isporučimo dovoljnu količinu pijaće vode u i u najudarnijem periodu, a tu govorim o početku leta- dodao je gradonačelnik.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Vučević je istakao da više ne postoji razlika u potrošnji vode tokom zime i leta, jer je grad i broj stanova u njemu porastao, dodavši da na tom mestu biti i ogledno polje, gde će građani moći da vide kako se direktno proizvodi voda za Novi Sad.

Krajem proleća se kreće i sa kompletnom rekonstrukcijom kanalizacione mreže na Limanu 1 i Limanu 2, gde građani imaju problem sa širenjem neprijatnog mirisa.

Gvozden Perković, direktor JKP “Vodovod i kanalizacija”, napomenuo je da je ovo najvažnija investicija ovog preduzeća za ovu godinu.

-Da bi nova fabrika mogla da fukncioniše potrebno je minimum 1700 litara vode. Kada završimo ovaj bunar imaćemo 1500 litara u funkciji i idemo dalje do 1700 litara. Ovaj bunar je jedan od najznačajnih- kazao je Perković.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments