Foto: Rina.rs
Šestonedeljni Božićni post kojim se vernici Srpske pravoslavne i Ruske pravoslavne crkve, kao i Jerusalimska patrijaršija i Sveta Gora pripremaju za praznovanje rođenja Isusa Hrista počeo je 28. novembra i trajaće do 7. januara. 

S obzirom da je u periodu u kome se nalazimo riba jedna od osnovnih namirnica na trpezi, istražili smo kako se kreću njene cene u Novom Sadu.

Kako ističu iz jedne novosadske ribarnice za naš portal, rečna riba je trenutno najtraženija, potom sledi morska, a tek posle školjke i ostali morski plodovi. Riblje paštete i riblje salete su takođe dosta tražene. Za riblju paštetu je potrebno izdvojiti od 130 do 165 din, dok losos salata košta 560 dinara.

Cene rečne ribe kreću se 300 do 1000 dinara, a morska ide i preko 2000 dinara za pojedine vrste. Kilogram očišćene pastrmke kupuje se za 650 dinara, živ smuđ za 1000, za 2000 očišćen. Som košta 800, šaran 450, amur i tolstolobik po 300 dinara za kilo.

Što se morske ribe tiče, kilogram zaleđene skuše košta 450 dinara, a sveže 750, oslić je 500 dinara, orada se kreće od 1000 do 1200 din.

Među skupljom ribom nalazi se losos koji košta preko 2000 din, orada i brancin čija je cena 2700 odnosno 3600 din, kao i jastog koji staje 6500 dinara.

Po načinu ishrane, Božićni post nije zahtevan. Riba je dozvoljena vikendom, na Vavedenje Presvete Bogorodice i Nikoljdan, bez obzira u koji dan padnu. Ulje i vino su dozvoljeni svim danima, osim srede i petka koji se poste “na vodi”. Poslednja sedmica pred Božić posti se strože, bez upotrebe ribe i ulja, sa hranom spremljenom samo na vodi.

Prema tumačenju vladike Nikolaja Velimirovića, post se sastoji od uzdržavanja od mrsne hrane, zlih misli, pohotnih želja i rđavih dela, kao i u umnožavanju molitava, dobročinstava i revnosnom upražnjavanju hrišćanskih vrlina, jer je podvig posta telesni i duhovni.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments