Foto: Tanjug
U okviru programskog luka SEOBE, odnosno programa “Novi Sad – Evropska prestonica kulture”, otvoren je 16. Vojvodina guitar fest 2022 koncertom novosadskog gitariste Zorana Krajišnika.

Krajišnik je poznato ime novije istorije novosadske klasične gitare, te redovan profesor na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, a večeras je publici interpretirao dela S.L. Vajsa, kao I repertoar katalonske muzike, a za kraj je premijerno odsvirao kompoziciju koju mu je za 50 rođendan posvetio Vedran Ferizović, njegov nekadašnji student, a danas priznati gitarista.

-Ja sam večeras stvarno uživao što je verovatno i prvi preduslov da I svi ostali sa mnom uživaju. Sala je izvanredna, akustika je savršena, za gitaru je odličan prostor i dozvoljava čoveku da se igra, i da sve ideje koje je zamislio prenese – kazao je Zoran Krajišnik nakon koncerta.

On je naglasio da je ovo njegov prvi nastup na festivalu i da je poslednjih desetak godina učestvovao kao predavač Ili član žirija.

Prva faza festivala trajaće do 12. februara i u kulturnoj stanici Eđšeg. U okviru pet festivalskih dana nastupiće i Dušan Bogdanović, Stefan Jović, Miloš Vuković i Vedran Ferizović trio, a publika može pogledati i izložbu “Novi Sad, gitara, svet”.

Pored koncerata, održava se više masterklasova i predavanja koje predvode velikani gitarske muzike.

Festival se nastavlja u maju mesecu u okviru programa EuroStrings platforme, uz Međunarodno takmičenje za gitaru “Dr Jovan Jovičić”.

Tanjug
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments