Foto: CNN

Ujedinjeno Kraljevstvo dobilo je novog vladara- kralja Čarlsa III, koji je proglašen na istorijskoj ceremoniji u kojoj se zakleo uz Božju pomoć da će posvetiti „izvršavanju teškog zadatka koji mu je stavljen”.

U ceremoniji koja datira vekovima i uz zvuke truba, tajni savetnici su proglasili kralja na sastanku pristupnog veća u palati Sent Džejms.

Glavnu proklamaciju je zatim naglas pročitao kralj podvezica sa balkona palate Sent Džejms gomili javnosti koja se okupila ispod, nakon čega je usledio salutiranje oružjem u Hajd parku i Londonskom tornju.

Kralj je rekao da je njegova „žalosna dužnost da objavi smrt svoje voljene majke kraljice“.

Njena vladavina je bila „neprevaziđena po svom trajanju, posvećenosti i odanosti“, rekao je, dok je kraljica Kamila stajala u blizini i izgledala veoma emotivno.

-Duboko sam svestan ovog velikog nasleđa i dužnosti i teških odgovornosti suvereniteta koje su sada prešle na mene. Preuzimajući ove odgovornosti, nastojaću da sledim inspirativan primer koji sam dao u održavanju ustavne vlade i traženju mira, harmonije i prosperiteta naroda ovih ostrva i carstava i teritorija Komonvelta širom sveta- dodao je.

nsuzivo.rs

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
sonja
11/09/2022 10:04

iiio on umre i dođe kraljica koja nije njihova a unuci i praunuci nek sviraju