Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Republički hidrometeorološki zavod najavio je narednih dana stabilno vreme uz porast dnevnih temperatura, što znači da, počinje Miholjsko leto.

– Do kraja ove i početkom naredne sedmice suvo i stabilno vreme. Jutra će biti sveža, mestimično i maglovita, a dnevna temperatura u većini mesta od 20 do 25 °C – stoji u najavi RHMZ-a.

Kako je u nedeljnom intervjuu za Telegraf.rs izjavio meteorolog prof. dr Jugoslav Nikolić, ove godine postoji velika verovatnoća za pojavu Miholjskog leta tokom zadnje dekade oktobra.

– Pojava perioda suvog, toplog i uglavnom sunčanog vremena, sa temperaturama iznad proseka, koji se javlja od sredine septembra do sredine novembra, u narodu se naziva Miholjsko leto. Ovaj period se najčešće javlja tokom oktobra u delu meseca koji je stabilan, suv i sa temperaturama iznad proseka za određenu dekadu meseca. Ukoliko se ovakav period toplog i stabilnog vremena javi u novembru tada se još naziva “zlatna jesen”. Moguća je pojava nekoliko perioda Miholjskog leta u toku iste jeseni. Miholjsko leto može početi ranije ili kasnije tokom jeseni i trajati kraće, ili duže – rekao je ranije za Telegraf prof. dr Nikolić.

Objašnjava da je Miholjsko leto uslovljeno je tipičnom sinoptičkom situacijom koja podrazumeva prostrani anticiklon, sa centrom u srednjoj Evropi.

– Tip vremena je anticiklonalni, sa toplim i suvim, uglavnom vedrim vremenom, a slabim vetrom bez dominantnog smera i mogućom jutarnjom maglom. Srednja dnevna temperatura vazduha je veća od prosečnih vrednosti. Prethodni uslovi moraju biti ispunjeni barem u tri uzastopna dana da bi se period mogao smatrati Miholjskim letom. Miholjsko leto u pojedinim godinama, kao što je ova, može biti slabije izraženo, pa čak i da potpuno da izostane. Ipak, na osnovu trenutno raspoloživog prognostičkog materijala, ove godine postoji velika verovatnoća za pojavu Miholjskog leta (par dana u kontinuitetu sa temperaturom oko 25 stepeni i vedrim vremenom, bez vetra) tokom zadnje dekade oktobra – otkrio je za Telegraf.rs prof. dr Nikolić.

blic.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments