Foto: Ustupljene fotografije
Novosadski sajam dočekuje izlagače i posetioce, od 21. do 27. maja, najavljeno je danas na konferenciji za novinare u Medija centru u Beogradu.

– Za nas je, kao organizatore, najvažnije da smo izašli iz onog režima korone. Borili smo se lavovski u tom otežanom periodu da ostanemo aktivni, da održimo komunikaciju sa našim izlagačima, da zadržimo poziciju na tržištu i da budemo “mesto na kome se stiče prednost i u tome smo uspeli. Ove godine imamo 1.100 izlagača. U odnosu na 2019. se nalazimo na 75 odsto tog Sajma. Zemlja partner nam je Mađarska i u svetlu dobrih bilateralnih odnosa naše dve države zahvaljujem se ambasadoru na aktivnostima koje preduzima. Zadržali smo međunarodni karakter što dokazuju nastupi kompanija iz još 18 zemalja. Uz brojne kolektivne izložbe možemo da najavimo i premijerni nastup Maroka. Ostali su segmenti koje smo ranijih godina imali i želim da se zahvalim Ministarstvu poljoprivrede koje je naš mecena u oblasti stočarstva i voćarstva, a stočarski deo će biti ove godine vrlo kvalitetno zastupljen.  Četvrtak, 26. maj je Dan stočara, a taj dan će biti posvećen i Večeri šampiona i ocenjivanju kvaliteta, rekao je Slobodan Cvetković, direktor Novosadskog sajma.

Dr Atila Pinter, ambasador Mađarske u Srbiji, naglasio je da je njegova zemlja jedna od vodećih u regionu u oblasti poljoprivrede.

Foto: Ustupljene fotografije

– Ponosni smo na svoj rezultate i veliko nam je zadovljstvo da struci i široj javnosti predstavimo u srcu Vojvodine ono po čemu se ističemo. Mađarska Srbiju smatra važnim regionalnim partnerom  što se pored odličnih političkih odnosa ogleda u i kontinuiranom rastu spoljno-trgovinskog prometa. S obzirom na izuzetnu važnost ovih odnosa, 21. maja ćemo na ceremoniji otvaranja prisustvovati predvođeni visokom  političkom delegacijom, rekao je ambasador Mađarske u Srbiji dr Atila Pinter.

Velimir Stanojević, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, istakao je da oni u realizaciji Sajma učestvuju sa velikim entuzijazmom. Ministarstvo  je godinama unazad pokrovitelj najveće Nacionalne izložbe stoke, a od pre tri godine i Izložbe genetskih potencijala.

– Ove godine će biti prisutna najbolja grla goveda, pre svega tovne rase, konja, ovaca, koza. Nažalost, ni ove godine neće biti svinja zbog potencijalne opasnosti od afričke kuge. U četvrtak 26. maja, na Danu stočara će prodefilovati najbolja grla sa ovih prostora, kada ćemo direktor Sajma i ja podeliti nagrade. Ono što je posebno važno u svetlu očuvanja biodiverziteta je prisustvo autohtonih rasa goveda, konja i ovaca, rekao je Velimir Stanojević.

Generalni sponzor 89. međunarodnog poljoprivrednog sajma je GLOBOS osiguranje kojem će ove godine fokus biti na osiguranju useva i plodova. Svakako će priliku iskoristiti i da predstave i druge proizvode i usluge.

Foto: Ustupljene fotografije

– Mi smo kao GLOBOS osiguranje  izuzetno počastvovani i jako smo ponosni na činjenicu  zato što smatramo da jedno srpsko osiguravajuće društvo kao što je GLOBOS treba da bude uz najveću srpsku sajamsku manifestaciju, rekao je Siniša Pratljačić, predsednik Izvršnog odbora Globos osiguranja. –

Podrška Novosadskom sajmu je i Banka Poštanska štedionica, kao Banka partner Poljoprivrednog sajma. Predstaviće usluge i pogodnosti koje su pripremili za mala i srednja poljoprivredna dobra.

– Poseban fokus Banke Poštanska štedionica je na poljoprivrednim gazdinstvima. U ovim turbulentnim vremenima, svakako, treba da budemo podrška svakoj vrsti biznisa, a imajući u vidu i dešavanja koja prate poljoprivredu poslednjih šest meseci svakako da stojimo na raspolaganju svim našim poljoprivrednim proizvođačima za svaku vrstu podrške, rekao je  Aleksandar Čortan, član Izvršnog odbora Banke Poštanska štedionica.

Tradicionalno, BPŠ će biti prisutna na Sajmu, u Hali “Master”, a posebno smo ponosni što ćemo biti prisutni i sa našom mobilnom ekspoziturom, jednom od dve, koja nam omogućava da  stignemo bukvalno do svakog klijenta i na najnepristupačnijim terenima naše države i praktično pružimo uslugu koja je jednaka usluzi koja se pruža u ekspozituri Banke Poštanska štedionica, istakao je Čortan.

Kompanija Al Dahra je Zlatni sponzor Poljoprivrednog sajma.

– Al Dahra je kao ozbiljna globalna kompanija pre nekoliko godina prepoznala potencijal i kapacitete srpske poljoprivrede, tako da je uložila ozbiljna sredstva od preko 60 miliona eura u PKB u ovoj godini i treba da uložimo oko 25 u modernizaciju u sisteme irigacije i u inovativna tehnička i tehnološka rešenja. Naša ideja je da kroz ulaganje u budućnost i ulaganje u irigacione i drenažne sisteme omogućimo održive i stabilne prinose, tj. prihode i na taj način omogućimo održivost našeg rada kroz naš posao celog sistema. Jedan od načina na koji možemo da utičemo na stabilnost u ishrani cele populacije i na prihode – pored gajenja tradicionalnih kultura su i neke inovativne kulture na kojima intenzivno radimo. Jedna od  poslednjih investicija u našoj kompaniji je dehidrator. Svakoga dana bi trebalo da radimo na unapređenju svih naših procesa kao i celo društvo. Jedan od bitnih faktora su i ovakve manifestacije, istakao je Predrag Klepić, direktor Sektora biljne proizvodnje Al Dahre.

Svi segmenti Poljoprivrednog sajma privlače pažnju. Među najinteresantnijima su uvek izložba poljoprivredne mehanizacije i Poklon-igra za posetioce sa kupljenim ulaznicama. Darodavci su ove godine pripremili pet poklona, a ujedno izlažu mehanizaciju, mašine i opremu. Agropanonka će pokloniti traktor BELARUS 82. 1 kao i rasipač HMS-A. Na svom izložbenom prostoru će prikazati i neke novitete poljoprivredne mehanizacije.

– Na sajmu u Turskoj smo sklopili ugovor sa firmom Agrional i prvi put  ćemo izložiti njihove mašine – nove mašine koje nismo imali na predstojećim sajmovima. Ove godine ćemo i prvi put izložiti traktor sa auto-pilot navigacijom. Kao vrstu pogodnosti ono što možemo da ponudimo je isporuka dan za dan. Uspeli smo da obezbedimo 190 traktora koje ćemo imati spremne za isporuku, naglasio je Aleksandar Švonja, zamenik generalnog direktora kompanije Agropanonka.

Kompanija MBV ove godine je za Poklon-igru pripremila dva vredna poklona – Prskalicu BADILLI od 600 litara i prikolicu PALAZOGLU, nosivosti 10 tona. I to nije sve što će na Sajmu prikazati.

– Na Sajmu ćemo se predstaviti sa 46 eksponata, a imamo jedan novitet – veliku tanjiraču sa sečkom, nešto što kod nas još nije viđeno, rekao je Blagoje Milinković, generalni direktor kompanije MBV.

Poljoprivredne proizvođače je podsetio i da je upravo vreme Sajma pravo za ugovaranje poslova i kupovinu mašina, kako zbog pogodnosti, tako i zbog dužih rokova za isporuke mašina u poslednje dve godine.

Kompanija KITE DOO, članica Poslovnog udruženja uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije, poklanja traktor JOHN DEERE 5045D, a na štand postavlja i premijere i novitete.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments