Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Jedna od prvih priredbi koja će otvoriti jesenju sezonu u najstarijoj sajamskoj kući je događaj pod nazivom Electric Vehicle Days, koji će se održati  8. i 9. septembra. Na ovoj sajamskoj manifestaciji biće predstavljena najnovija globalna tehnološka rešenja transporta ljudi i robe. Jedan od organizatora događaja je Nina Media i Fakultet tehničkih nauka, uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam i Novosadskog sajma.

-Ovo je prva priredba koja će biti održana na Novosadskom sajmu, a biće priređena 8. i 9. septembra u Auli kongresnog centra Master. Prva manifestacija održana prošle godine je bila uspešno realizovana, a očekujemo da će ove godine biti još uspešnija. Kroz interesantne panele u par dana, zainteresovanim posetiocima biće predstavljene aktuelne teme ali i jedinstvena prilika da se posetioci upoznaju sa celinama koje prate životni put električnih hibridnih vozila. Pored interaktivnih diskusija koje će voditi iskusni stručnjaci automobilske industrije, posetiocima će imati priliku da vide i izlagački deo smešten u Auli Novosadskog sajma. Takođe najveći sajamski događaj “Međunarodni sajam lova i ribolova”  i  “Sajam ekologije” će se održati po 54 put , od 28. septembra do 2. oktobra. “Sajam turizma” nas očekuje od 17. do 19. novembra, ali i potpuno novi događaj za ljubitelje gejminga “Vibe Factory”- istakla je izvršna direktorica Sektora za kongresne aktivnosti Novosadskog sajma, Andrea Knezy.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

-Novina ove godine, a što želimo da istaknemo je “testing zona” za izlagački deo. Posetioci će imati prilike da se upoznaju i testiraju vrhunska vozila hibridnog pogona. Centralni štand ove godine će imati kompanija ZTF ujedno i sponzor događaja, koji isporučuje sisteme za putničke i komercijalna vozila. “Testing zona” će se održati u dvorišnom delu Novosadskog sajma, gde će biti predstavljena tri izlagačka vozila vrhunskih kompanija iz auto industrije. Prvih 20 građana koji se prijave na našu onlajn formu na našem oficijalnom sajtu za “testing zonu”, imaće priliku da testiraju vozila- izjavila je Sanja Miković, iz Nina medije.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Profesor Boris Dumnić, sa FTN-a, istakao je da će stručni deo sastojati od 6 panel diskusija koje pokrivati sve teme u vezi sa elektromobilnošću.

-Plenarno predavanje će održati prof. dr Dejan Ilić, koji je jedan od tvoraca litijum jonske baterije. Paneli prvog dana će pokrivati i druge aktuelne teme energetske tranzicije. Panel diskusija će pokrivati i poziciju električnih hibridnih vozila na tržištu i njihovu konkurentnost u odnosu na vozila sa unutrašnjim sagorevanjem. Prvog dana nas očekuje i panel pametnog grada, gde ćemo pokušati da iz našeg ugla damo odgovore na pitanja šta podrazumeva koncept pametnog grada. Drugi dan će obeležiti tri  panela, prvi će se odnositi na pitanje infrastrukture za punjenje električnih i hibridnih vozila. Drugi panel se odnosi na autonomne vožnje, i informativne mreže povezanih vozila. Završni panel će se odnositi na ekosistemu vozila, održavanju a govoriće nam gospodin Alvirović. Očekuje nas i gost iznenađenja. Takođe nas očekuje i studenstko takmičenje gde će studenti imati zadatak da reše 4 izazova postavljena od strane 4 različite kompanije, koje ćemo ocenjivati i proglasiti pobednike- rekao je profesor dr Dumnić.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

nsuzivo.rs

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments