Tanjug/Zoran Žestić

Vodeće svetske novinske agencije prenele su pod oznakom hitno vest o preliminarnim rezultatima izbora u Srbiji. To je objavljeno uz naglasak da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na putu da pobedi u prvom krugu, jer ima dovoljnu većinu.

Svetske agencije izveštavaju i o parlamentarnim izborima, navodeći da će SNS imati najviše mesta u republičkoj skupštini.

Rojters navodi da “Srpska napredna stranka najverovatnije neće moći sama da formira većinu u parlamentu, pa će tražiti partnersku vladu”.

Vučić se, dodaje Rojters, kandidovao za novi petogodišnji mandat uz obećanje o miru i stabilnosti, u vreme kada je Rusija napala Ukrajinu, što je “stavilo Srbiju pod pritisak od Zapada, da bira između tradicionalnih veza sa Moskvom i aspiracija da uđe u EU”.

Rojters je citirao Vučićeve reči da će Srbija ostati vojno neutralna i da će održati kurs ka Evropskoj uniji, ali i da će održati prijateljske odnose sa Rusijom.

Navode i da Kremlj podržava suprotstavljanje Beograda nezavisnosti Kosova tako što blokira članstvo Prištine u UN. Iako je Srbija podržala rezoluciju UN kojom se osuđuje ruski napad na Ukrajinu, Rojters primećuje da je odbila da uvede sankcije Moskvi.

Američki Asošiejted Pres se osvrnuo na izbore u Beogradu, navodeći reči analitičara koji kažu da opozicija ima šansu da pobedi u glavnom gradu.

– Opozicione grupe uglavnom su se uzdržavale od javnog zalaganja za oštriju liniju prema Moskvi – naveo je AP, uz konstataciju da Rusija podržava Srbiju po pitanju Kosova.

AP navodi da je Vučić, koji se hvali bliskim odnosima sa Putinom, pokušao sebe da prikaže kao garant stabilnosti u vreme nemira u Evropi zbog ruskog napada na Ukrajinu.

Ruska novinska agencija RIA Novosti stavila je akcenat na izjavu srpskog predsednika da će Srbija nastojati da održi partnerske i prijateljske odnose sa Rusijom, kao i da će ostati vojno neutralna.

Agencija TASS
 je citirala Ipsos i Cesid da je Vučić osvojio 59,8 odsto glasova prema preliminarnim rezultatima, i takođe se osvrće na Vučićeve reći da će Beograd nastaviti da teži ka članstvu u EU, ali će i održavati odnose sa svojim prijateljima.

Vest o pobedi Vučića prenele su italijanska ANSA, kineska Sinhua, francuski AFP.

-Predsednik Vučić obezbedio je već u prvom krugu predsedničkih izbora novi mandat – piše visokotiražni bečki dnevnik „Esterajh”.

List ukazuje da to proizilazi iz prognoze CESiD-a, prema kojoj je Vučić osvojio 59,3 odsto glasova.

Njegov glavni protivkandidat Zlatko Ponoš, dodaje dnevnik, osvojio je 17,4 odsto glasova.

Takođe, kako navodi list, Vučićeva lista osvojila je 43 odsto glasova, dok je opozicioni savez „Ujedinjeni za pobedu Srbije” osvojio 12,8 odsto, i time drugu poziciju.

Pošto su socijalisti osvojili 11,6 odsto, vladajući tabor i dalje ima značajnu većinu u parlamentu, dodaje list.

Nemački javni servis ARD ukazuje da je rat u Ukrajini uticao na izbore u Srbiji.

Usled nesigurnosti zbog rata u Ukrajini se Vučić prikazao kao garant stabilnosti.

Ranije dominantne teme kao što su ekologija i korupcija su pale u drugi plan, navodi ARD.

“Ziddojče cajtung” naveo je da po prvi put Srbi nisu mogli da glasaju na Kosovu i Metohiji, već su morali da putuju u centralnu Srbiju da bi ostvarili svoje pravo glasa.

Razlog za to, dodaje list, je što Beograd i Priština nisu mogli da se dogovore o glasačkom procesu na KiM.

Tanjug.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments