Foto: The Australian

U moru informacija koje nam stižu svaki dan o slučajevima obolelih od koronavirusa, običnim ljudima ostaju nejasni termini COVID-19, koronavirus i SARS-Cov2.

Naš portal pojasniće Vam ove pojmove.

COVID-19 je skraćenica na engleskom jeziku i znači Corona Virus Disease(Koronavirus bolest), gde broj 19 označava 2019. godinu kada je u kineskom Vuhanu registrovan prvi slučaj oboljevanja od tada nepoznatog virusa.

Da pojasnimo, COVID-19 je oboljenje izazvano novim mutiranim tipom koronavirusa, pa prema tome nije ime za sam virus.

Zvanično ime virusa je SARS-Cov2 i on je samo jedan od mnogih virusa iz grupe koronavirusa. Virusi SARS (Severe acute respiratory syndrome) i MERS (Meadle east respiratory syndrome) takođe pripadaju grupi koronavirusa.

SARS virus krenuo je iz Kine 2003. godine, a obuzdan je u decembru 2004. godine.  Od ovog tipa virusa obolelo je 8.098, a preminule su 774 osobe, što je stopa smrtnosti od oko 10 procenata

MERS virus krenuo je na bliskom istoku 2014. godine. Zabeleženo je 2.494 potvrđenih slučajeva obolelih od MERS-a, preminulo je 858 osoba, stopa smrtnosti bila je velikih 34 procenta.

SARS i MERS imaju znatno veću stopu smrtnosti od virusa SARS-cov2 koji je izazivač bolesti COVID-19. Međutim virus SARS-Cov2 brže se širi pa je oboleo veći broj ljudi.

Stopa smrtnosti od Sars-Cov2

Za sada nije poznata stopa smrtnosti najnovijeg virusa, a naučnici tvrde da bi mogla biti između 1 i 5 procenata, dok postoje i procene da bi ona mogla biti i ispod jednog procenta, pošto postoje indicije da ima osoba koje su preležale bolest, a da nisu ni znale da su obolele jer su imale blage ili gotovo nikakve simptome


Koronavirusi su grupa virusa koji uzrokuju respiratorne bolesti kod sisara i ptica. Kod ljudi, oni izazivaju respiratorne infekcije, poput prehlade, koje su obično blage. Ređi oblici kao što su SARS, MERS i SARS-Cov2 mogu imati smrtonosne posledice. Otkriveni su još 1960-ih godina.

Kod krava i svinja, virusi korona izazivaju dijareju, a kod kokoši uzrokuju bolest gornjih disajnih puteva.


Autor: nsuzivo.rs

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments