Foto: Shutterstock

Prve kontraceptivne pilule za muškarce prošle su testove sigurnosti i uskoro se može očekivati da kondomi  ne budu jedina sredstva za sprječavanje začeća koja mogu upotrebljavati muškarci

Ove pilule bi se uzimale na isti način kao standardne kontraceptivne pilule za žene – oralno, svaki dan. Rade tako što smanjuju produkciju spermija.
Najveći problem kod kreiranja ovakve pilule za muškarce bilo je to što zezanje sa hormonima kod muškaraca uzrokuje smanjenje seksualne želje i reducira erekciju – što nikako ne želimo, naravno.
Na testovima, u kojima je 28 dana jedna grupa muškaraca (njih 10) uzimala placebo, a druga (njih 30) aktivnu tvar, pravu pilulu zvanu 11-beta MNTDC (11β-metil-19-nortestosteron), došlo je do znatnog smanjenja hormona potrebnih za produkciju spermatozoida kod ispitanika koji su uzimali 11-beta MNTDC. Nakon testiranja i prekida uzimanja tablete, nivoi spolnih hormona kod ispitanika su se vratili na normalu. Ispitanicima se nije povisio glas, nije promijenila dlakovost…eto, čisto da znate.
Foto: news.com.au
Nuspojava je bilo malo – samo dvoje ispitanika je prijavilo blagu erektilnu disfunkciju, ali nije došlo do smanjenja seksualne aktivnosti i želje. Pet ispitanika je prijavilo male promjene u libidu.
Slijede testovi na većim grupama, a već se pokušava i sa drugačijim pristupom kontracepciji – umjesto pilula, jedna od opcija je i gel koji se namaže na kožu, a koji sadrži progestin, hormon koji blokira proizvodnju testosterona u testisima.
Inače, postoji mnogo razloga zašto se ovako kasno razvija pilula za kontracepciju koju bi uzimali muškarci: osim očigledne nelagodnosti muškaraca sa tom idejom i straha da će izgubiti libido i erektilnu funkciju, problem je i u biologiji. Naime u toku jednog snošaja, broj spermija u spermi može varirati od 40 do 250 miliona (ovo je ugrubo, zaista) i čak sa desetinom toga bi moglo doći do začeća. Dakle treba se izboriti sa nekoliko desetaka miliona spermatozoida kako bi ova pilula bila efikasna.
U martu 2022. objavljeno je kako su naučnici s Univerziteta Minnesota napravili i ne-hormonalnu kontraceptivnu pilulu za muškarce koja je prošla prekliničke testove na miševima. Dnevna pilula drastično je smanjila broj spermija kod miševa bez nuspojava, ali mnoga muška kontracepcijska sredstva su prethodno propala u ispitivanjima na ljudima
Nehormonska kontracepcijska pilula je 99% efikasna u sprječavanju začeća kod miševa i nema uočenih nuspojava. Planiraju se ispitivanja na ljudima, ali neki istraživači upozoravaju da bi sigurnosni problemi ipak mogli spriječiti da lijek dođe na tržište.
Foto: Shutterstock
Tim naučnika s Univerziteta Minnesota davao je mužjacima miševa dnevnu dozu molekule zvane YCT529 tokom razdoblja od četiri semice i otkrio da im je broj spermija opao. Između četiri i šest sedmica nakon što su miševi prestali primati tretman, mogli su se ponovno normalno razmnožavati bez vidljivih nuspojava.
Ipak, pred ovim načinom kontracepcije još je dugo put do apoteka, čini se, ali ako dođe do komercijalne tačke, najbolji naziv za proizvod bi bio, recimo Vadivan.
quantumofjk.blogspot / nsuzivo.rs
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments