Pokrajinska vlada dodelila subvencije u iznosu od 78,3 miliona dinara za sufinansiranje projekata podržanih iz fondova EU

Pokrajinska sekretarka za finansije Smiljka Jovanović uručila je danas ugovore o dodeli subvencija za učešće u sufinansiranju projekata podržanih iz fondova Evropske unije u 2022. godini u ukupnom iznosu od 78,3 miliona dinara, navedeno je na sajtu Pokrajinske vlade.

Sredstva su opredeljena za 60 projekata, koji će biti realizovani na teritoriji opština Opovo, Novi Kneževac, Ruma, Senta, Kanjiža i Irig i gradova Zrenjanin, Kikinda, Sombor, Sremska Mitrovica, Pančevo, Subotica i Novi Sad.

-Ovoga puta najviše sredstava – 34,2 miliona dinara – dodeljeno je lokalnim samoupravama za realizaciju 13 projekata – navela je Jovanović.

Među projektima koji su podržani jeste i projekat Opštine Opovo, koja je dobila 6 miliona za podršku socijalnom stanovanju, odnosno za kupovinu kuća za socijalno ugroženo stanovništvo i za program povećanja zaposlenosti socijalno ugroženih.

Podržano je i osnivanje gastronomskog centra u Vrdniku, u opštini Irig, s ciljem da se kreira autentična gastro-ekonomska ponuda kakvu prekogranični region do sada nije imao, odnosno da se gastronomskim programom i razmenom kulinarskih veština i ukusa razvija turizam.

Sekretarka je navela da su sredstva dobile i institucije u oblasti obrazovanja i nauke, gde prednjači Univerzitet u Novom Sadu sa fakultetima, zatim regionalne razvojne agencije, organizacije iz nevladinog sektora, zdravstvene institucije, te privatna i javna preduzeća.

– Do kraja godine će biti raspisan još jedan poziv za dodatnih 100 miliona dinara podrške – kazala je Jovanovićeva i dodala da su do sada “opredeljena sredstva omogućila povlačenje 10 milijardi dinara iz fondova Evropske unije”.

ekapija.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti