Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

U odluci, koju je ovog meseca donela državna Poljska akademija nauka, navodi se šteta koju domaće mačke nanose pticama i drugim divljim životinjama, navodi Asošiejted pres. Mačke u Poljskoj ubiju oko 140 miliona ptica svake godine, istakao je biolog Vojčeh Solac. 

Prema Solarcu, institut je naveo preko 1.780 vrsta kao invazivnih u nacionalnoj bazi podataka koju vodi Institut za zaštitu prirode i nikada nije dobio primedbe na ove oznake – sve dok nisu dodali mačke na listu.

Foto: Tractive

Institut je takođe naveo da se „Felis catus“, naučni naziv za kućnu mačku, smatra stranim Evropi „sa strogo naučne tačke gledišta“ s obzirom na to da je vrsta pripitomljena pre nekoliko hiljada godina na drevnom Bliskom istoku.

Poljska akademija nauka preporučila je vlasnicima mačaka da ograniče vreme koje njihovi ljubimci provode na otvorenom tokom sezone razmnožavanja ptica kako bi smanjili štetan uticaj mačaka na biodiverzitet, navodi AP.

nsuzivo.rs

 

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Ljubica golubovic
03/08/2022 02:44

Moja macka vec postuje taj red, pustam je samo uvece na sat i u podne dva puta. Nikad ne ide daleko, ali moram da je pratim preko GPS-a. Razlog? Neke komsije truju, premlacuju, gaze kolima, upucavaju puskama .. Sve mi se to vec izdogadjalo..