Foto: Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja

Ministar prosvete Branko Ružić prisustvovao je svečanosti povodom obeležavanja 75. godina postojanja Poljoprivredne škole sa domom učenika Futog.

“Velika mi je čast što danas prisustvujem svečanosti ovim povodom. Od osnivanja do danas ova obrazovna ustanova bila je i ostala okrenuta potrebama i interesovanjima svojih učenika i na to možete biti ponosni. Ova škola predstavlja primer ustanove u kojoj se uspešno spajaju praktična i teorijska znanja, a za to su zaslužni svi koji su uključeni u školski rad. U tom procesu podjednako značajno mesto pripada profesorima, nastavnicima praktične nastave, upravi škole i svim zaposlenima, ali i učenicima škole“, rekao je ministar i poželeo im uspeh u predstojećem radu i da nastave da budu primer i uzor drugima.

On je naveo da je značaj poljoprivrednih škola u našem obrazovnom sistemu veliki, jer doprinose ruralnom razvoju zemlje i razvoju poljoprivrede, kao jedne od najznačajnijih privrednih grana

“Kako bismo bili konkurentni u toj oblasti potrebno je da imamo kvalitetne stručnjake iz oblasti poljoprivrede i veterine, a to omogućava upravo vaša škola. U tom smislu veoma je značajna praktična nastava koja je učenicima dostupna na impozantnoj školskoj ekonomiji od oko 80 hektara obradive površine“, naveo je on.

Veliki dodatni kvalitet ove škole čini, prema rečima ministra je i učenički dom čiji je kapacitet 190 mesta, u kome učenici na najbolji način razvijaju svoje ideje, uz bezrezervnu podršku vaspitača i drugih saradnika i u okviru sekcija koje uspešno rade u okviru škole ili doma, kao što su ekološka sekcija, kinološka, pčelarska, konjički klub, hor i brojne sportske sekcije.

“Cilj Ministarstva je da u skladu sa evropskim standardima obezbedi što bolje uslove za rad i učenje. Zbog toga nastavljamo da ulažemo u infrastrukturu obrazovnih ustanova na svim nivoima, ali i ustanova učeničkog i studentskog standarda. Važno je da znate da ćete i dalje imati podršku ministarstva“, rekao je ministar.

Ministar Ružić otvorio je i izložbu, koju su priredili učenici, na kojoj je škola predstavljena kroz istoriju. U sastavu ekonomije u Poljoprivrednoj školi sa domom učenika Futog su i voćnjaci, vinogradi, staklenici i plastenici, a savremenosti škole doprinosi opremljenost svom potrebnom modernom mehanizacijom i različitim objektima za smeštaj životinja. U školi postoji i učenička zadruga.

RTV

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments