Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić
Uz pomen stradalima i polaganje venaca na Spomen krst palim borcima od 1912-1918. godine, danas je tradicionalno obeležen 9. novembar – Dan oslobođenja Novog Sada u Prvom svetskom ratu. Ovom prilikom gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i zamenica predsednice Skupštine Grada Novog Sada Kristina Karaić zajedno su sa delegacijom Saveza udruženja ratnika oslobodilačkih ratova Srbije od 1912. do 1920. godine i potomaka, kao i delegacijom Vojske Srbije prisustvovali polaganju venaca i čestitali svim Novosađanima veliki praznik.

– Dragi sugrađani, čestitam vam 103 godine od oslobođenja Novog Sada! Ovo je jedan od najvažnijih datuma, jer je opredelio dalju subinu generacija Novosađana. Sve ono što je počelo sa habzburškim privilegijama i dolaskom Srba sa Kosova i Metohije predvođenim Patrijarhom Arsenijem Čarnojevićem, zatim što se dešavalo na Majskoj skupštini u Sremskim Karlovcima i nastanka Srpske Vojvodine, pa do održavanja ključnog momenta, Velike narodne Skupštine 1918. godine i istorijske odluke da se ovi prostori direktno prisajedine Kraljevini Srbiji omogućilo je da mi danas čvrsto stojimo sa obe noge na ovoj zemlji, pričamo svojim jezikom i pišemo svojim pismom – istakao je gradonačelnik.

Dodao je da je današnji dan značajan jer se sećamo svih predaka i svih onih koji su položili svoje živote na oltar otadžbine.

– Često su bili i zaboravljeni, neretko potcenjeni, ali mi kao njihovi potomci ne možemo da prihvatimo taj narativ već da učimo buduće generacije o njihovom veličanstvenom podvigu – od Cera, Kolubare, albanske golgote, vaskrsnuća na Krfu i neverovatnog proboja Solunskog fronta i oslobođenja, ne samo prostora današnje Srbije, već svih Južnoslovenskih naroda – nastavio je Vučević.

9. Novembar je dan kada je konjički eskadron dunavske divizije Prve armije Kraljevine Srbije predvođene majorom Vojislavom Bugarskim ušla u Novi Sad i označila ispunjenje viševekovnog sna srpskog, ali i ostalog slovenskog naroda na teritoriji Bačke, Banata, Baranje, Srema, pa i cele Vojvodine – prisajedinila ih Srbiji.

– Sećajući se slavnih predaka, čestitam i njihovim naslednicima, pripadnicima Prve brigade Kopnene Vojske Srbije njihov praznik i drago mi je što su i danas sa nama, što uvek zajednički obeležavamo ovaj veliki datum. Da čuvamo mir i slobodu i cenimo to što su naši preci učinili za nas – poručio je Miloš Vučević.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments