Foto: Privatna arhiva
Sve zemlje u regionu traže veće količine pšenice i kukuruza od Srbije nego što su tokom prošle godine potrošile. Kako saznaje “Blic”, samo države u regionu i Italija traže hitnu isporuku oko 400.000 tona pšenice.

O kolikoj količini je reč možda se najbolje vidi kada se zna da su ukupne rezerve pšenice naše zemlje u ovom trenutku 800.000 tona.

Kada je reč o kukuruzu, region traži hitnu isporuku 690.000 tona, a naše rezerve u ovom trenutku su milion tona.

Foto: Blic/Ustupljene fotografije

– Opšta je pomama za našom pšenicom i kukuruzom. Na delu su zloupotrebe i falsifikovanja postojećih ugovora – otkriva izvor “Blica”.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je zbog toga tražio od premijerke Ane Brnabić, ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina i BIA da se pozabave kontrolom antidatiranih ugovora koji su ranije potpisani.

Foto: Blic/Ustupljene fotografije

– Reč je o ugovorima koji su potpisani pre nego što je Vlada Srbije usvojila odluke o zabrani izvoza pšenice, brašna, kukuruza i suncokretovog ulja. Menjanjem isprava sada se povećavaju količine žita koje su prvobitnim ugovorima bile predviđene. MUP i BIA zajedno već rade na ovim slučajevima, istražuju i svi koji se bave krivotvorenjem i falsifikovanjem, biće uhapšeni – kaže izvor “Blica”.

Usaglašen izvoz sa Albanijom, uskoro i sa ostalima

Vlada Srbije danas je u okviru inicijative “Otvoreni Balkan” donela odluku o usaglašavanju količina pšenice i kukuruza koje će im biti izvezene.

Kako saznaju, u narednim danima ista odluka trebalo bi da se donesemo i za Severnu Makedoniju, a potom i za Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu i Italiju.

Vučić: “Prevaranti će morati u zatvor”

Ne interesuje me ništa, biće obezbeđene dovoljne količine pšenice i kukuruza za sve, ali na prvom mestu mora da bude obezbeđena Srbija – kaže za “Blic” predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Na  pitanje šta se dešava za falsifikovanjem ranije potpisanih ugovora o izvozu, kratko poručuje da će “prevaranti morati u zatvor”.

Sve zemlje u regionu traže veće količine pšenice i kukuruza od Srbije nego što su tokom prošle godine potrošile. Kako je “Blic” prethodno objavio, u regionu vlada pomama za srpskom pšenicom i kukuruzom, zbog čega su na delu i zloupotrebe i falsifikovanja postojećih ugovora.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je zbog toga tražio od premijerke Ane Brnabić, ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina i BIA da se pozabave kontrolom antidatirana ugovora, koji su ranije potpisani.

blic.rs/nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments