Foto: Screenshot

Osmogodišnji Nikola Todorović, u šestom mesecu života su mu se pojavili prvi znaci kašnjenja u razvoju jer se nije odazivao na ime niti je imao interakciju sa okolinom. Sa 18. meseci dobija i prvu dijagnozu F82 dispraksija sa ADHD-om (hiperaktivnost sa poremećajem pažnje).

Godinu dana boravi u regularnom vrtiću ali zbog nemogućnosti da se uključi u redovne aktivnosti roditelji dobijaju preporuku da pređe u razvojnu grupu. Sa četiri godine prelazi u razvojnu grupu u okviru osnovne škole za decu sa posebnim potrebama.

Sada je u predškolskoj grupi i postigao je napredak jer izvršava zadatke, ima interakciju sa vaspitačima, hiperaktivnost je smanjena, a pažna usmerena u kraćim vremenskim intervalima.

Emocije retko pokazuje, a obzirom da je i pored dugogodišnjih logopedskih tretmana govor potpuno nerazvijen, u trenucima frustriranosti i nemogućnosti da iskaže svoje želje i potrebe sklon je samopovređivanju. Nakon detaljnih specijalističkih pregleda dobija i konačnu dijagnozu F84 – Autizam.

Obzirom da su pokušni svi vidovi terapija koje su dostupne u Srbiji  i nije postignut nikakav napredak u razvoju govora, poslednja šansa je odlazak u inostranstvo na transplantaciju matičnih ćelija.

Do sada je porodica samostalno snosila sve troškove Nikolinog lečenja, ali za ovu vrstu terapije  im je potrebna pomoć humanih ljudi.

Sredstva su mu potrebna za tretman matičnim ćelijama, putne troškove, kao i troškove smeštaja u toku lečenja .

Foto: Screenshot

Za Nikolu! Budimo humani!

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments