Foto: Shutterstock

Vlakna iz ove biljke pomažu u čišćenju debelog creva i pospešuju probavu

Rukula, rikola ili riga je ustvari brzorastuća salata koja je često znala da krasi vrtove naših starih.

Uz malo dobre volje, na malom prostoru možete uzgojiti rukolu koja će dobro doći uz salate ili kao dodatak nekim jelima poput pizze, testenine..

Najbolje je ukoliko se koristi sveža i mlada, jer stariji listovi daju dodatno gorak ukus.

Veoma je zdrava, a njeni listovi bogati kalcijumom, folnom kiselinom, magnezijumom, gvožđem i vitaminima C i A. Rukola brzo raste i možete je posaditi u saksiji na manje ili više osunčanom mestu. Dobro je brati listove dok su manji jer su manje gorki.

Kako posaditi rukolu?

Gajenje ove biljke nije preterano komplikovano i zahtevno. Veoma je otporna na sve vremenske uslove tako da je možete uzgajati tokom čitave godine, piše Novi.ba.

Ukoliko živite u stanu ili kući i nemate komad zemlje gde biste “eksperimentisali“ sa nekim začinima ili salatama, rukolu možete uzgajati i u saksiji.

Za početak vam je potrebno seme rukole koje možete kupiti u svakoj poljoprivrednoj apoteci. Sadnju možete početi u plastičnim čašicama ili u saksiji.

Najbolje bi bilo ako biste na svakih sedam dana zasadili nekoliko semena jer ćete tako imati svežu biljku spremnu za branje na svakih par dana.

Proleće ili jesen, idealno je vreme za sadnju. Kada se seme posadi na zatvorenom, do prve berbe će doći za dve sedmice.

Postavite nekoliko semenki u saksiju, stavite pored prozora ili na terasu i sačekajte da nikne. Tada je možete presaditi u veće posude i napraviti malo razmaka između sadnica.

Biljka nije osetljiva na sušu ali ipak bi bilo dobro da je zalivate kako bi se brže i lepše razvijala, a isto tako ukoliko je ne zalivate redovno dobićete veoma gorak ukus salate.

Saksije rukole na terasi postavite negde gde je hladovina.

Ako posejete rukolu u saksiju za cveće, pazite da seme ne posejete preblizu, jer iako će verovatno sve niknuti, malo po malo uvenuće zbog pretrpanosti. Odvojite semenke nekoliko 15 cm jednu od druge.

Ukoliko posedujete vrt, rukolu iz saksije presadite kada bude oko 2 cm visoka. Razmak u redu bi trebao biti oko 4-5cm, a razmak između redova 20-ak cm.

Kada dođe vrijeme za berbu, visina biljke će biti između 7 i 8 cm. Makazama je secite 2 do 3cm od tla, i na taj način će biljka ponovo izrasti, a vi ćete uskoro imati nov prinos sveže salate.

Kao što ste zaključili gajenje rukole u saksije je i te kako moguće. Na ovaj ili sličan način se može gajiti ne samo rukola, već mnoštvo biljka.

Zbog čega je dobro uvrstiti rukolu u ishranu

Bogata je vitaminom A, on je snažan antioksidant, veoma je dobar za zdravlje kože, kostiju, zuba a isto tako i za oči.

Vitamin C, koji sadrži u velikim količinama poznat je kao snažan antioksidant. On štiti organizam od pojave raka, a isto tako jača imunitet i štiti nas od prehlada i gripa.

Kao što možete zaključiti, naše područje je veoma dobro za uzgoj ove biljke jer joj ni niske temperature neće škoditi. Naravno, ukoliko temperature padnu veoma nisko biljku ćete zaštititi na neki način, a najbolje bi bilo da je unesete u zatvoreni prostor, ili da je ogradite sa nečim kako cela saksije ne bi zaledila.

Kao što pretpostavljate, količine koje ćete dobiti na ovaj način nisu nešto velike, ali ukoliko je posadite na svakih par dana imaćete količine koje su dovoljne za vas.

Mnoge studije su pokazale da ova biljka sprečava nastanak nekih tipova kancera. Rukola je bogata antioksidantima koji sprečavaju aktivnosti slobodnih radikala u organizmu.

Bogata je mineralima kao što su kalcijum, kalijum, gvožđe, fosfor i mangan.

Sadrži visok nivo hlorofila koji štiti jetru od alfatoksina. Upravo zbog toga najbolje je da se jede sirova.

Vlakna iz ove biljke pomažu u čišćenju debelog creva i pospešuju probavu.

Velike količine hlorofila koje rukola sadrži pospešuju proces detoksikacije organizma.

alo.rs
1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Vladeta
06/04/2023 19:33

Ljudi nije uskrs nego vaskrs.