Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Predsednik Aleksandar Vučić najavio je, na ceremoniji uručenja ugovora o zaposlenju najuspešnijih diplomca medicinskih fakulteta i diplomaca srednjih medicinskih škola u Srbiji, da će zdravstvenim radnicima pre kraja godine biti značajno povećane plate.

Mi ćemo, rekao je on, u narednom periodu uprkos teškoćama sa kojima se ceo svet suočava, pa i mi, dati sve od sebe da lekarima i medicinskim tehničarima obezbedimo značajno veća primanja već pre kraja godine.

Na medicinskim tehničarima, da lekari ne zamere, uvek počiva zdravstvo, jer najteži deo posla je u njihovim rukama, i obezbedićemo im veća primanja, naveo je Vučić.

Da možemo da idemo u korak sa svetom i da ljudi žele da se vrate i rade u Srbiji, dodao je predsednik.

Da pokušamo i damo sve od sebe da uvek imamo najbolje u našim klinikama, zdravstvenim centrima i ambulantama, rekao je Vučić.

On je, obraćajući se najuspešnijim diplomcima i srednjoškolcima, koji su danas dobili ugovore o zaposlenju, rekao da su bili najbolji zato što su najviše radili i mnogo puta dočekali zoru sa knjigom.

Vučić je istakao da treba da budu svesni da od danas imaju veću odgovornost jer će raditi za svoj narod i državu, kao i da nema ničeg časnijeg od toga.

Imate i veću odgovornost, da vodite računa sada, kada ste i zvanično lekari i medicinski tehničari, kako se ponašate i u kafani i bioskopu i na svakom drugom mestu. Vaša od odgovornost će biti mnogo veća jer ćete biti nosioci najvažnijih funkcija u zdravstvu i društvu, poručio je Vučić.

Kako je rekao, treba svojom ozbiljnošću i radom da pokažu da to mesto zaslužuju.

Danas imamo značajno bolje uslove u pojedinim sredinama, moramo još da uradimo da bismo imali mnogo bolje uslove širom Srbije i daćemo sve od sebe da to i učinimo, rekao je Vučić.

Od vas očekujem još mnogo više u budućnosti, poručio je Vučić.

Prethodno su ugovore o radu i priliku za nastavak stručnog usavršavanja u nekoj od zdravstvenih ustanova u Srbiji dobija još 100 mladih lekara najboljih diplomaca medicinskih fakulteta i 100 medicinskih sestara i tehničara najupešnijih dipomaca srednjih medicinskih škola.

Ugovore su dobili diplomci: Vladimir Oparlica sa Medicinskog fakulteta iz Beograda, Gligorije Marinković sa Medicinskog fakulteta iz Beograda, Aleksandar Radonjić sa Medicinskog fakulteta iz Novog Sada, Biljana Tovilović sa Medicinskog fakulteta iz Novog Sada, Džemila Alić sa Medicinskog fakulteta iz Kragujevca, Anđela Đurić sa Medicinskog fakulteta iz Kragujevca, Milica Radisavljević sa Medicinskog fakulteta iz Prištine sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici, Vojkan Aleksić sa Medicinskog fakulteta iz Prištine i Kristina Ilić i Hristina Jovanović sa Medicinskog fakulteta iz Niša, kao i medicinske sestre i tehničari: Katarina Pantelić i Aleksandar Ušaljebrka.

Ministarstvo zdravlja je u cilju sprečavanja migracije zdravstvenih radnika pokrenulo Program zapošljavanja najuspešnijih diplomaca medincinskih fakultata i srednjih medicinkih škola i u okviru ovog programa od 2018. godine do sada je bilo ukupno zaposleno 811 doktora medicine i 1.650 medicinskih sestara tehničara.

Grujičić: Vi ste najbolji, zato vas država uključuje u zdravstveni sistem
Ministarka zdravlja Danica Grujičić danas je, na ceremoniji uručenja ugovora o zaposlenju, najuspešnijim diplomcima svih medicinskih fakulteta i srednjih medicinskih škola u Srbiji, poručila da su oni najbolji i da ih zato država uključuje u zdravstveni sistem koji je najvažniji i ključan za fizički opstanak naše države.

U času kada stupam među članove lekarske profesije svečano obećavam da ću svoj život staviti u službu humanosti – svi ovu rečenicu izgovaraju kada stupaju na dužnost lekara, onako kako je 1946. godine usvojena kao deo moderne verzije Hipokratove zakletve, rekla je ministarka na početku svog obraćanja.

Ona je istakla da je originalna antička verzija Hipokratove zakletve doživljavala lekare kao pripadnike posebnog reda i zahtevala od njih žrtvu i posvećenost.

Svet je doneo moderne nivoe posvećenosti, u nekima blaže, u nekima jače, svoj život staviti u službu humanosti, možemo samo da zamislmo kako je to bilo u prošlom veku, u vreme kada je čovečanstvo izašlo iz rata, dodala je ona.

Ona je rekla da Ministarstvo danas predstavlja strateški resurs koji država prepoznaje i u poslednjih osam godina uloženo je mnogo u opremu, ljudstvo i sve ono sto je važno za zdravstvo.

Ministarka je zahvalila i predsedniku Aleksandru Vučiću i Vladi Srbije na svemu što je urađeno u oblasti zdravstva.

Ona je poručila da se i danas se nalazimo u veoma teškim vremenima.

Naš narod je nekada bio mlad i pun snage, vitalnosti, danas je star i borimo se za rađanje više dece, potomstvo i podmlađivanje i od vašeg požrtvovanja zavisi boljitak drvazve, istakla je ona.

Dodala je da se danas mladi lekari i medicinske sestre i tehničari uključuju u državno zdravstvo jer je ono najvažnije.

Budite humani to će vas potvrditi kao lekare i dostojne tog zvanja, pogotovo kada je humanosti sve manje, dobrodošli u državno zdravstvo Srbije- temelj za ozdravljanje i opstanak našeg naroda, istakla je ministrka na kraju svog obraćanja.

tanjug

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
SNS Uzivo
25/04/2023 13:39

Ako moram da se rukujem sa Acom izdajom, radije cu u Nemačku… 🙂

Last edited 1 mesec ranije by SNS Uzivo