FOTO: MITAR MITROVIĆ, OLIVER BUNIĆ, VESNA LALIĆ, TANJUG JAROSLAV PAP / RINGIER
Ovonedeljno toplo vreme i, jedan od poslednjih u nizu toplotnih talasa koji će danas podići živu u temometru i do 39-40°C, prema najavi meteorologa završava se danas krajem dana i u toku noći, a zatim prelazimo u drugačiji režim vremenske prognoze, a ono što promena donosi su pad temperature i velike količine padavine, odnosno, žuta ili prljava kiša.

Trenutno su na snazi upozorenja od ekstremnih temperatura i promene vremena koja će doneti lokalno obilne pljuskove sa gradom i oluje. Količina kiše biće veća od 40 mm u toku 24 sata.

– Očekuju se padavine, pljuskovi sa česticama peska i prašine, eventualno u petak i subotu. Isto kao prošli put, imaćemo jako južno strujanje, a ono povuče pesak iz Sahare, prašinu, to se pomeša sa kišom i tada pada takozvana prljava kiša. Kada se promeni visinsko strujanje od nedelje više neće biti mešanja sa kišom i neće biti blatnjave prljave kiše – kaže za “Blic” meteorolog Marko Čubrilo.

FOTO: ROBERT GETEL / RAS SRBIJA

Ukoliko ne bude značajnih promena, očekuju se izuzetno obilne kiše, od subote do srede, moguće da je padne čak i dvostruki prosek za ceo avgust. Kiše koje se očekuju biće najobilnije od ovog proleća.

– S obzirom na energiju u atmosferi biće uslova i za lokalnu pojavu snažnih nepogoda. Sutra maksimum od oko +24 na severozapadu do oko +39 na jugoistoku regiona. U zoni hladnog fronta će lokalno udari vetra zapadnog kvadranta biti orkanski. U subotu tokom dana treba očekivati dalju, jaku, destabilizaciju atmosfere koja će biti posledica razvijanja visinskog ciklona nad našim regionom. Taj ciklon bi sve do sredine sledeće nedelje donosio vrlo nestabilno vreme uz čestu pojavu grmljavinskih pljuskova, lokalnih nepogoda i jake kiše – kaže Čubrilo i dodaje da postoji mogućnost da su pred nama najobilnije padavine u poslednjih 4-5 meseci.

– Osim obilnijih padavina, osetno će osvežiti tako da će od 20. do 23. avgusta maksimumi biti od +19 do +24 stepena Celzijusa što je ispod proseka. Oko 25. avgusta se računa na postepenu stabilizaciju i otopljenje tako da će krajem meseca biti pretežno suvo i umereno toplo uz sveže noći i dnevne maksimume od +25 do +29 stepeni Celzijusa – kaže Čubrilo.

Podsetimo, stručnjaci tvrde da je kiša sa česticama pustinjskog peska i prašine bezopasna pojava, ali je neobična padavina ipak otvorila mnoga pitanja, pre svega po pitanju zdravlja građana. Ipak, kao su i ranije izjavili za medije beogradski lekari – nema razloga za paniku, jer je reč o kratkotrajnoj i bezopasnoj pojavi.

Blic.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments