Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

-Dobar dan, ja sam Nikola. Biću vaš vozač. Dobrodošli u Fiću- započinje Nikola Rađenović, 24-godišnji arhitekta i strastveni obožavatelj svog Fiće, dok sedamo u kola i krećemo krstarenjem ulicama Novog Sada

Fića Luiđi, ili Liđi da deluje više srpski, rodio se pre 37 godina, a na ulice prvi put izlazi 6. decembra 1984. godine i od tada ne staje.
Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

-Moj otac ga je slučajno našao u jednom selu kod Šapca a moji baka i deka su rešili da mi ga poklone za moj 18. rođendan. Sada mi je to glavna uspomena na njih. Sa mnom je išao i na matursko veče, velika dešavanja i brzo je postao popularan među društvom- rekao je za NS Uživo Nikola.

Nikolin Fića postao je poznat širom Balkana. Ima verne pratioce koji s budnom pažnjom prate svaki njegov kilometar iako nije previše popularno voziti ovakav, možemo slobodno reći, oldtajmer u današnje vreme.

-Najduža relacija do skoro je bila Golubačka tvrđava, tada je bio u lošem stanju, ali je izgurao bez problema. Sledeće putovanje nam je bio odlazak na Jahorinu po najvećem snegu i kijametu. Tu je bio dobro spremljen. Izgurao je, vratio se i evo sada se vozimo u njemu- istakao je  njegov vlasnik.

Na krovu su uvek Elan skije, kofer, a na zadnjem delu je vreća za spavanje; foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Glavni i najverniji saputnik je medved Mister Bina, a za avanturu može biti spreman bilo ko. Međutim, još jedan čudan predmet prati Nikolu na putešestvijama.

-Jednom mi se desilo da sam vozio Fiću po Fruškoj Gori i tražio jezero. Krenula je kiša, ja sam vozio po putu koji nije bio izbetoniran. Ostao sam zaglavljen u blatu i počeo da tražim pomoć od ljudi. Kako nije bilo nikoga, naišao sam na Planinarski dom i dva momka koji su krenuli sa mnom da mi pomognu oko Fiće. Pošto nisam imao kako da im se odužim, poklonio sam im kokos koji se zadesio u mojim kolima. Od tada uvek držim kokos u Fići, jer nikada ne znam kada će mi ko pomoći u nevolji. Uvek će me pamtiti po kokosu, jer ko još drži kokos u autu- ispričao nam je kroz osmeh Nikola.

Medved Mister Bina i kokos uvek su kraj Nikole, a u Fići vlada kućna atmosfera; foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Od malena je želeo žutog Fiću i ta želja mu se ispunila. Ta boja i ide uz Nikolu, mladog pozitivnog momka, koji od malena sanja da sa njim ode i u daleku Moskvu i zna da će to jednom ispuniti.

Ime Luiđi poneo je po liku iz crtanog filma “Cars”, u kojem to ime nosi žuti Fića sa belim točkovima. Ime mu je dala Nikolina sestra, a tepaju mu Liđi.

Nikola ističe da je imao mnogo ponuda za kupovinu njegovog Fiće, ali da je sve odbio; foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

-Nikada nisam razmišljao da ga prodam, vožnja Fićom i osmehe koje izmamljujem ljudima nemaju cenu. Koju god ponudu da dobijem odbiću odmah, samo da znate nemojte me ni pitati- kazao je ponosni vlasnik.

Ivona Karan

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments