Foto: Pošta Srbijе / Igor Đukanović

Pošta Srbije, u saradnji sa ambasadom Nemačke, predstavila je danas u Gete institutu u Beogradu izdanja prigodnih poštanskih maraka “Srbija – Nemačka: 140 godina Trgovinskog ugovora i Кonzularne konvencije” i izdanja “200 godina od dolaska Vuka Кaradžića u Nemačku”, koja simbolično predstavljaju dugogodišnju trgovinsku, konzularnu i kulturnu povezanost Srbije i Nemačke.

Ova dva istorijska trenutka označila su početak formiranja privrednih i kulturnih veza
Srbije i Nemačke, koje i pored svih istorijskih izazova traju do danas i koji za Srbiju
predstavljaju neke od najvažnih tačaka oslonca u odnosima sa Zapadom.

Zoran Đorđević, v.d. direktora Pošte Srbije rekao je da sve što danas ima da se prikaže dodatno će oplemeniti našu kulturnu i umetničku ponudu i produkciju i pojačati kulturne i stvaralačke veze koje odavno postoje

– Simbolično se sećamo dva velika događaja koji su doneli nove impulse i pokrenuli građenje dugoročnih veza i odnosa u oblastima do danas najvažnijim u našoj saradnji, privredi, trgovini, ekonomiji, investicijama, političkim odnosima, nauci i kulturi – rekao je Đorđević.

Ovom prilikom napravljen je još jedan umetnički iskorak, čime su Pošta Srbije, Gete
institut i Ambasada SR Nemačke u Beogradu dali još jedan simboličan zalog za još bolje veze Srbije sa Nemačkom u budućnosti.

Foto: Pošta Srbijе / Igor Đukanović

Remek-delo srpskog slikarstva „Apoteoza Vuka Karadžića” Pavla Paje Jovanovića, 1897, iz privatne kolekcije, poslužilo je za motiv na prigodnoj poštanskoj marki i vinjetama izdanja. Ulje na platnu srpskog slikara koji je najveći deo svog umetničkog opusa stvorio upravo na Zapadu, bilo je izloženo za javnost samo jednom, povodom prenošenja posmrtnih ostataka Vuka Karadžića u Beograd, u jednom izlogu u centru Beograda. Od tada nalazi se u privatnim kolekcijama.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments