Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Bogoljub Stanković rođen je 1924. godine u Botošu, kod Zrenjanina. Osnovnu školu i gimnaziju završava u Novom Sadu. Vrlo rano se priključio Pokretu otpora, te rat provodi u logoru Aušvic. Oslobođenje je dočekao u lošem zdravstvenom stanju, sa pegavim tifusom, ali 1945. godine nakon oporavka upisuje fakultet i završava ga 1949. godine. Akademik SANU-a postaje 1963. godine i jedini je akademik koji je nosio tu titulu čak 55 godina

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Ispred Prirodno-matematičkog fakulteta danas je otkrivena bista akademiku Bogoljubu Stankoviću, a inicijativu je predložio novosadski akademik Stevan Pilipović. Bistu, koju je izvajao umetnik Luka Kulić, svečano su otkrili gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučevič, akademik Pilipović, dekanka PMF-a Milica Pavkov-Hrojević, u prisustvu članova porodice, prijatelja i kolega.

-Ono što je bitno za nas i univerzitet je da je on osnivač Univerziteta u Novom Sadu. On je 1954. godine bio jedan od osnivača Filozofskog fakulteta. Bio je prvi stipendista Matematičkog fakulteta. On je 1963. godine primljen za akademika i čovek sa najdužim stažom akademika- istakao je Stevan Pilipović, predsednik ogranka SANU u Novom Sadu.

Akademik Stevan Pilipović istakao je da mu je Stanković bio matematički otac; foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Stanković je bio o rektor Univerziteta u Novom Sadu, dekan na PMF-u i dobitnik je nagrade Francuske, kao i AVNOJ-a.

-On je godište mog oca, a bio je moj matematički otac. Imao sam to zadovoljstvo da mnogo vremena provedem sa njim- naveo je Pilipović

Milica Pavkov-Hrojević, dekanka PMF-a, rekla je da se njegovo ime sa poštovanjem izgovara u celom svetu, te da je njegovo ime crvenim slovima u svim naučnim knjigama.

Bistu su otkrili gradonačelnik Novog Sada, dekanka PMF-a i akademik Pilipović; foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

-Čitajući biografiju o akademiku Stankoviću to deluje kao scenario za odličan film. Od Banata preko mađarskih i nemačkih logora, dolaska nazad u otadžbinu, učenja i studiranja u Beogradu, razvijanja matematike kao fantastične nauke, pa do dolaska u njegov i naš grad- naveo je gradonačelnik.

Prvi čovek Novog Sada naglasio je da je voo potvrda da se vredni, čestiti, časni i dobri ljudi ne zaboravljaju.

-Skupština grada je ove godine donela odluku da jedna ulica na Telepu nosi ime po akademiku Bogoljubu Stankoviću- izjavio je Vučević.

Prisutnima se obratila i kćerka akademika Stankovića.

Ćerka akademika Stankovića obratila se prisutnima;m foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

-Ja ću reći nešto što je neko mnogo pametniji od mene rekao. Čovek ne umire onda kad ode na onaj svet, već onda kad prestanemo da pričamo, da ga se sećamo. Ja mislim da moj otac nikada neće umreti, mislim da tamo gore mnogo štuca- rekla ona.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments