Foto: nsuzivo.rs

U Novom Sadu danas je pored otvaranja deonice brze pruge Beograd- Novi Sad, održan još jedan veliki i istorijski trenutak. Potpisan je komercijalni ugovor o izgradnju novog četvrtog mosta, odnosno igradnje obilaznice sa mostom preko Dunava.

-Ovaj most su gradski oci ucrtali 1963. godine urbanističkim planom i stariji je od Mosta slobode, samo nisu bili stvoreni uslovi. Danas imamo brzu železnicu a danas dobijamo i novi most. Time završavamo takozvanu zapadnu obilaznicu oko grada, spajamo postojeći pritisak u saobraćaju, Most slobode i stvaramo neuporedivo bolje uslove za život građana. Ovo je prvi most kada gledate tok Dunava koji povezuje dve obale- istakao je prvi čovek Novog Sada Miloš Vučević.

Gradonačelnik je istakao da je ovo velika investicija i za Bačku Palanku, Bač, Odžake, Futog, Begeč i Adice.

Foto: nsuzivo.rs

Aleksandar Antić, v.d. generalnog direktora Koridora Srbije, izjavio je da je mnogo borbenosti i upornosti bilo da bi se danas potpisao komercijalni ugovor o izgradnji.

-Ovaj projekat je vrlo kompleksan. Mi imamo mostovsku konstrukciju od 2400 metara, od čega je 800 metara širina same reke, a 650 metara paralelnih puteva. Imamo sabirnice od 600 metara koje će čitav saobraćaj da obuhvate i uvedu na taj most. Tu će biti i veliki kružni tok, kao i saobraćajnica koja će most povezati sa Fruškogorskim koridorom- rekao je Antić.

Tjen Išu, iz ambasade Narodne Republike Kine, napomenuo je da je ovo veliki dan za Kinu i Srbiju i dodao da se nada da će kineska kompanija kvalitetno ispuniti sve svoje obaveze u dogovorenom roku.

Ana Brnabić, premijerka Srbije, obratila se prisutnima rečima da je mnogo posla urađeno, ali da se danas vidi infrastrukturna kičma Srbije.

-Jutros sam računala koliko je to auto-puteva i brzih saobraćajnica koje treba da izgradimo ako nastavimo ovako da radimo i ovako da se razvijamo do kraja mandata sledeće vlade, do 2026. godine. U ovom trenutku gradimo 10 auto-puteva, do kraja sledećeg mandata mi bi trebalo da izgradimo dodatnih 650 kilometara auto-puteva i brzih saobraćajnica. To je više nego što je urađeno u bivšoj Jugoslaviji- saopštila je premijerka Brnabić.

nsuzivo.rs

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Popović
19/03/2022 20:30

Mostova nikad dosta i to svi znamo,ali brine me Pančevački most koji je u raspadanju,a niko ozbiljno ne pominje izgradnju još jednog mosta kao vezu Banata sa Beogradom.Mislim da je to prioritetnije nego gore pomenuti četvrti most.