Foto: Marcelle Rose Nutrition

Praznici dovode do povećane kupovine hrane, a to onda dovodi do nagomilavanja hrane u frižideru. Koliko dugo su ti ostaci zapravo dobri i šta sa njima?

U idealnom slučaju, trebalo bi zamrznuti ostatke kako bi dugo ostali sveži. Ostaci hrane mogu trajati 3 do 4 dana u frižideru pre nego se poveća rizik od trovanja hranom, piše Mayo Clinic, ali sve zavisi od sastojaka određenih jela.

Voće i povrće

Voće i povrće treba čuvati u čistom frižideru na 4 stepana ili niže.

Neki plodovi ispuštaju plin etilen koji može ubrzati kvarenje drugih proizvoda, prema American Heart Association, pa se tako preporučuje čuvanje jabuke podalje od drugih proizvoda.

Jaja i mlečni proizvodi

Sirova jaja mogu se sigurno čuvati 3 do 5 nedelja od trenutka kada su stavljena u frižider. A tvrdo kuvana jaja mogu se čuvati nedelju dana u frižideru.

Mlečni proizvodi se razlikuju po trajanju, a zavisi i od vrste proizvoda. Evo koliko dugo različite vrste mlečnih proizvoda traju u frižideru:

  • Jogurt se može čuvati 1 do 2 nedelje.
  • Meki sirevi poput rikote i svežeg sira mogu se čuvati nedelju dana.
  • ​Tvrdi sirevi,​ poput parmezana, mogu se čuvati 3 do 4 nedelje nakon otvaranja pakovanja.
  • Mleko se može čuvati nedelju dana.

Meso

Kuvano meso i više prerađenog mesa poput pljeskavica mogu trajati 3 do 4 dana. Evo koliko dugo mogu izdržati ostaci drugih vrsta mesnih prerađevina kada se čuvaju na idealna 4 stepena:

  • ​Hladni naresci i kuvano meso mogu trajati 3 do 5 dana.
  • Cela salama ili kuvana šunka može trajati nedelju dana ako je cela ili 3-5 dana ako je narezana.
Foto: Man’s Journal

Riba

Kuvana i pečena riba će trajati 3 do 4 dana, a dimljena riba do 14 dana.

Deserti

‘Životni vek’ poslastica u frižideru poprilično varira. Suvi kolači kupljeni prodavnici ili domaći kolačići mogu trajati do 2 meseca u frižideru, a kremasti deserti dobri su nedelju dana ufrižideru.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments