Foto: Ustupljene fotografije

Povodom današnjeg važnog datuma, Međunarodnog dana nestale dece, Centar za nestalu decu je 25. maja organizovao sadnju ruža koje će simbolisati petoro dece za kojima se još traga.

Sadnice je zasadila Gradska većnica za socijalna pitanja, Danijela Kostić, Rektor Univerziteta u Novom Sadu, Dr. Dejan Mandić, Koordinator Gradskog učeničkog parlamenta, Nikola Veselinović, Predsednik Centra za nestalu i zlostavljanu decu, Igor Jurić i Koordinator Centra za nestalu i zlostavljanu decu, Nina Davidović.

Nakon sadnje održala se panel diskusija na koju su pozvani svi građani, pod imenom “Nestali ne smeju biti nevidljivi” u okviru koje je diskutovano o problemu nestalih lica koja su često nevidljiva za sistem i opštu javnost.

Foto: Ustupljene fotografije

Učesnici panela bili su Gradska većnica za socijalna pitanja, Danijela Kostić, doc. Dr. Jovana Škorić, master pravnik, Olgica Čekić master psiholog, Ružica Radović.

Koliko su česti nestanci dece u Srbiji?

Prema zvaničnim informacijama Ministarstva unutrašnjih poslova tokom 2022. godine u Srbiji prijavljen je nestanak 1523 maloletnih lica, od kojih je pronađeno 1518, što znači da 5 porodica još uvek traga za svojim najvoljenijima.

Broj nestanaka maloletnih lica je u porastu, u odnosu na 2021., dok je tokom 2022. nestalo 236 dece više.

Razlozi nestanaka u našoj zemlji najčešće nisu kriminalne otmice. Deca se za beg od kuće odlučuju zbog nekoliko razloga – mentalnog zdravlja (depresije, anksioznosti, autizma i adhda), zlostavljanja u porodici ili školi ili neuspeha u školi, ljubavi ili sportu.

Deca koja nestanu spadaju u visoko rizičnu grupu kojoj preti opasnost da budu zlostavljana, oteta ili eksploatisana najčešće kao radna snaga ili u svrhu prostitucije.

Foto: MUP

U saopštenju Centra za nestalu decu navedene su preporuke, saveti, ali i šta je važno u prevenciji kada je u pitanju ovaj globalni problem, a mi vam to prenosimo u celosti:

Šta možemo da uradimo kako bismo sprečili nestanke?

Upravo iz ovih razloga je važno da skrenemo pažnju javnosti na to da se nestanci dešavaju svaki dan, da su najčešće vezani za beg od kuće usled poteškoća, i da je na tom problemu potrebno raditi na svim nivoima društva.

Od edukacije roditelja i dece, do edukacije stručnih radnika – socijalnih radnika, nastavnika, psihologa i pedagoga, ali je važna uključenost i saradnja kako nevladinih organizacija, tako i vladinih, jer su nestanci dece zajednička odgovornost.

Važan korak u borbi za bezbednost dece je svakako uvođenje Amber Alerta

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić potpisao je da će implementacija Amber alerta u Srbiji biti završena do 1. novembra ove godine, potvrdio je Igor Jurić, predsednik Centra za nestalu i zlostavljanu decu.

“Ministar Bratislav Gašić potpisao dokument kojim je naložio timu da do 1. novembra obave sve pripreme za implementaciju Amber alerta u Srbiji” – izjavio je Jurić i dodao da se ne isključuje mogućnost da uvođenje sistema počne i ranije.

Kako se Centar za nestalu i zlostavljanu decu, nekadašnja Fondacija Tijana Jurić, od 2015. godine bori za implementaciju ovog sistema, ovo je velik i važan korak u dobrom pravcu – ka bezbednijem odrastanju dece u našoj zemlji.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments