Povodom zatvaranja Meseca frankofonije i obeležavanja 130 godina od rođenja Pavla Beljanskog, Francuski institut u Srbiji – ogranak u Novom Sadu, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog, Kulturna stanica Svilara i studenti Odseka za Romanistiku Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, pripremili su sledeći program:

18 časova – kratka prezentacija o Pavlu Beljanskom i Spomen-zbirci u Novom Sadu – prezentacija Darie Marković i Milice Milosavljević – studentkinje druge godine Odseka za Romanistiku Filozofskog fakulteta u Novom Sadu;

18.10 časova – „Život posvećen umetnosti“ – projekcija dokumentarnog kratkometražnog filma o životu i delu Pavla Beljanskog, sa titlom na francuskom jeziku;

19 časova – koncert akustičnog ansambla KLO klo.

Premijerno prikazan 2020. godine, film „Život posvećen umetnosti” jezgrovita je priča o kolekconaru i kolekciji koja akcentuje najbitnije epizode iz biografije Pavla Beljanskog i pretvaranja privatne u javnu zbirku. Film je snimljen povodom obeležavanja stogodišnjice njegovog prvog diplomatskog angažmana u Stokholmu 1919. godine i realizovan u saradnji sa Akademijom umetnosti u Novom Sadu i Umetničkim društvom studenata Dramskog departmana Akademije umetnosti – Pozorištem „Promena“, uz podršku Gradske uprave za kulturu Grada Novog Sada. U saradnji sa Francuskim institutom u Srbiji – ogrankom u Novom Sadu, priređen je i prevod ovog kratkometražnog filmskog ostvarenja na francuski jezik.

Kao i prethodnih godina, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog učestvuje u obeležavanju Frankofonije 2022. sa ciljem kontinuiranog unapređenja francusko-srpskog kulturnog dijaloga, nastavljajući izuzetnu višedecenijsku saradnju Spomen-zbirke sa Ambasadom Francuske u Srbiji, Francuskim institutom u Beogradu i Novom Sadu, kao i sa frankofonim udruženjima.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments