Foto: Shutterstock/stil.kurir.rs

Imunitet u velikoj meri zavisi od našeg stila života, a veliku ulogu igra način ishrane.

Izbegavanjem loših navika u ishrani može biti jedan od ključnih faktora za jačanje imuniteta, a preduslov za slab imunitet je prekomerno konzumiranje belog šećera, belog brašna i obilje omega 6 masnih kiselina.

Jak imunitet može se postići i raznovrsnom i izbalansiranom ishranom.

Batat je sastojak koji jača imunitet, ali i igra važnu ulogu u borbi organizma protiv virusa i bakterija. U njegovom sastavu posebno je značajan karotenoid koji jača vid i podstiče rad imunog sistema. To je i snažan antioksidant koji smanjuje rizik od nastanka oboljenja, upalnih procesa u telu i sprečava prevremene znakove starenja.

Foto: insanelygoodrecipes.com

Vitaminska bomba, kako nazivaju krem čorbu od đumbira i šargarepe, štiti od virusa i prehlada.

Šargarepa je bogata je vitaminima A, C, K i B8, kao i folatom, kalijumom, gvožđem, bakrom i manganom. Smatra se najvećim izvorom beta karotena, a on je moćan antioksidans sa mnogim zdravstvenim prednostima.

Đumbir, namirnica za podizanje imuniteta. Dokazano je njegovo protivupalno dejstvo, a najrasprostranjeniju upotrebu za jačanje imuniteta ima kada se pomeša sa medom. Dobro je i rendani đumbir dodati hrani ili napicima.

Jedan od ključnih sastojaka u ishrani koja ojačava imunitet je beli luk. Poznata su njegova antibakterijska svojstva, a često ga nazivaju i prirodnim antibiotikom. Odraslima se preporučuje da ga konzumiraju 2 do 3 puta dnevno, po 1 čen, a deci četvrtina do pola čena dnevno za bolji imunitet.

Neizostavan je u zimskom periodu kada je imuni sistem prirodno slabiji, da bi se odbranio od respiratornih infekcija, prehlade i gripa. Beli luk sadrži velike količine vitamina C i B6 koji su neophodni da bismo organizam učinili otpornijim, ali i za dobro raspoloženje.

Citrusno voće je, takođe, odlično za jačanje imuniteta. Limun, grejpfrut, mandarine i narandže sadrže obilje vitamina C i flavanoide koji se smatraju prirodnim čuvarima imunog sistema. Vitamin C čuva ćelije našeg organizma, sprečava infekcije, a njegov nedostatak izaziva umor i oštu slabost organizma.

Foto: naturalwealth.com.hr

Jedan od bitnih faktora za jačanje imuniteta su čajevi. Neki od čajeva su zeleni čaj koji je bogat je antioksidansima, ne samo da je dobra preventiva, već može da pomogne i u lečenju nekih virusnih infekcija.

Čaj od žalfije je biljka koja sprečava i leči upalne procese u organizmu. Može se koristiti sveža ili sušena žalfija, potopljena 10-15 minuta u ključaloj vodi. Čaj od žalfije leči i neke respiratorne infekcije i prehladu.

prirodnolecenje.com/sensa.mondo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments