POZORIŠNA SMOTRA IZ ČITAVE EVROPE Sve je spremno za međunarodni festival “Novosadske pozorišne igre” u Pozorištu mladih

Foto: Promo/Pozorište mladih/NPI

Prve “Novosadske pozorišne igre”, međunarodni festival profesionalnih pozorišta za decu i mlade, koji organizuje Pozorište mladih, biće otvorene 7. maja u Novom Sadu. Publika će do 15. maja imati priliku da vidi 14 predstava, od kojih 11 u takmičarskoj selekciji. Predstave stižu iz Finske, Rusije, Češke, Slovačke, Hrvatske, Crne Gore, Republike Srpske, Slovenije i Srbije.

Direktor Pozorišta mladih Mihajlo Nestorović, istovremeno i selektor i direktor Festivala, koji se inače održava uz podršku Fondacije Novi Sad – evropska prestonica kulture, kaže da ništa slično do sada nije viđeno – ne samo u glavnom gradu Vojvodine, nego ni u celoj Srbiji.

Takmičarsku selekciju 7. maja, otvara finski Grus Grus teatar predstavom “Nevidljive zemlje” koja je autorski projekat Sandrine Lindgren i Išmaila Falkea. Kritika predstavu opisuje kao “jedinstveni susret lutkarstava i koreografije”, uz opasku da su “geografija i politika fizički proširene i transformisane kroz naša tela”, te da “mi učimo šta su dodir i prisustvo”.

Dan kasnije, 8. maja uslediće prva od dve verzije “Carevog novog odela”. Prvu, udruženim snagama, pod imenom “Carevo novo ruho”, izvode Lutkovno gledališče Maribor i Gradsko kazalište lutaka Rijeka. Predstava, koju je režirao Zoran Petrović, nastoji da zabavi decu, ali ujedno i da ih podstakne na razmišljanje o svetu u kojem odrastaju.

Carevo novo ruho; foto: Pozorište mladih/ blic.rs

Još jedno viđenje čuvene bajke u Novi Sad donosi Hercegnovsko pozorište – “Carevo novo odijelo” kao satiru za decu, mlade i odrasle režirao je Petar Pejaković, odigraće se 9. maja.

U nastavku Festivala 10. maja, dolazi Pozorište za decu iz Kragujevca koje u režiji Tina Grabnara igra predstavu “Tihi dečak”. U pitanju je lutkarska predstava bez lutaka, koja je bazirana na plesu prstiju i glumi tela kоји su opet zasnovani na principima tzv. platform teatra, u okviru kojeg umetnik na sceni može da bude i glumac, i lutka, i scenski element, i rekvizit.

Tog dana publika će videti i prvu, od dve predstave, iz Slovačke. “Hrono patuljci” dolaze iz Bratislave, iz njihovog Pozorišta lutaka. Tu avanturističku priču o putovanju režirao je Jakub Maksimov, novosadskoj publici dobro poznat po izuzetnoj predstavi Pozorišta maldih – “Na vukovom tragu”.

Dan kasnije, 11. maja na scenu izlazi Kazalište lutaka iz Zadra koje igra predstavu “Kafe Kraljevstvo” u režiji Vanje Jovanović. Predstava se bavi odnosom roditelja i deteta iz perspektive jedne princeze.

Iz češkog Plzena sledećeg dana dolazi potom Pozorište Alfa koje će igrati “Tri musketara” u ginjol verziji. Radi se o najuspešnijoj češkoj pozorišnoj predstavi, ovenčanoj mnogim nagradama, do sada izvedenoj na tri kontinenta u više od 35 zemalja. Režirao ju je Tomaž Dvoržak.

Nakon Čeha, scenu istog dana preuzimaju banjalučki umetnici: njihovo Dječje pozorište RS igra “Sedam gavranova” u režiji Jakuba Maksimova. Banjalučka predstava, zasnovana na tradiconalnoj srednjevekovnoj bajci, istražuje zvukove raznih predmeta i muzičkih instrumenata koji vrlo često mogu zameniti govor.

Predstava “Mahmud” u režiji Petera Srpčića stiže dan kasnije 13. maja, iz ptujskog Mestnog gledališča, a, iako se bavi pitanjem izbeglica, autori napominju da “To nije priča o politici, ratu vere, već priča o ljudima”.

Pretposlednjeg dana festivala, 14. maja, pred novosadsku publiku stiže Lutkarsko pozorište Košice sa predstavom “Čaplin” u režiji Brana Mazuha. Najavljena je kao “slavlje života, mladosti, radosti, duhovitosti, domišljatosti, kreativnosti i slobode”.

Takmičarsku selekciju istog dana zatvara ruski Osobnjak teatar iz Sankt Petersburga. Oni se u Novom Sadu predstavljaju svojom “Gerdinom sobom” koja nas u rediteljskom viđenju Jane Tumine uvlači u svet “Snežne kraljice” i prostora očaravajućih zvukova i lutaka.

Iz predstave “Gerdina soba”; foto: Promo/Pozorište mladih/NPI

O najboljima na prvim “Novosadskim pozorišnim igrama” odlučivaće žiri u kojem su: Biserka Kolevska (rediteljka iz Bugarske), Slobodan Ninković (glumac Pozorišta mladih) i Miran Hajoš (producent iz Hrvatske). U pratećem programu Festivala, pored promocije monografije Pozorišta mladih u slavu njegovog 90. rođendana i programa “PlayingUp”, biće izvedene tri predstave.

Prvu, kao svoju prvu premijersku produkciju izvešće Pozorište mladih već prvog dana Festivala: “Guliverova putovanja” u režiji Kokana Mladenovića zamišljena su kao ulični performans sa gran ginjolama. Okosnicu predstave čini pet scena na pet važnih životnih tema današnjice: rat, glad, prijateljstvo, ekologija i znanje. Druga predstava u pratećem programu biće “Miš Maus, kuća haus”, iliti “Mačak u čizmama” Dramskog studija Centra za kulturu Požarevac. Festival će biti zatvoren 15. maja drugom premijerskom produkcijom domaćina, predstavom “Metamorfoze” autora i reditelja Saše Latinovića. Ove “Metamorfoze” pokazaće nam na koje je sve žrtve spremna velika ljubav, ali i za kakve su sve zločine sposobna izneverena očekivanja.

blic.rs/nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti