Foto: Pozorište mladih Novi Sad
Svečana akademija povodom Dana Pozorišta mladih i 91. rođendana te institucije sinoć je publici donela potpuno obnovljenu predstavu „Veseli muzičari”, koja je ovom prilikom doživela 400. izvođenje, a učešćem dela nove glumačke postave ovo je bila i svojevrsna premijera.

Rođendanski program tradicionalno je obeležila i dodela Godišnjih nagrada Pozorišta mladih, koje su pripale Milici Grbić Komazec, Nedi Danilović, Aleksi Iliću, Aleksandru Miljkoviću, Filipu Gotovcu i Nemanji Zoriću.

– Predstavu „Veseli muzičari” pogledale su mnoge generacije novosadske dece, uvek je bila izuzetno posećena i jedna je od dominantnih dečjih predstava koje je ova ustanova ikada imala – istakao je portparol Pozorišta mladih Miloš Savin. – Nakon 30 godina izvođenja došlo je vreme da se malo modernizuje, dobila je drugačiji vizual, muziku i koncept. Pozorište mladih je u suštini dečje. Prethodne jubileje proslavili smo uz dramsku scenu i predstave za odrasle, a sada želimo da pokažemo da nismo zaboravili na našu glavnu delatnost, a to su deca i omladina.

Ulaznice za sve predstave februarskog repertoara Pozorišta mladih tokom jučerašnjeg dana bile su na popustu od 30 odsto, što je još jedan vid rođendanskog iznenađenja za vernu publiku.

Godine 1932. u Novom Sadu je pri Sokolskom društvu otpočelo sa radom Lutkarsko pozorište, koje je s vremenom preraslo u Pozorište mladih. Kao rezultat procesa, 12. februara 1933. Lutkarsko pozorište je premijerno izvelo predstavu „Kraljević iz podzemlja”, koje se smatra prvom profesionalnom lutkarskom predstavom na području ne samo Srbije već i regiona. Zbog toga je 12. februar simbolično uzet za datum kada se proslavlja dan Pozorišta mladih i Dan lutkarstva u Srbiji.

dnevnik.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments