PRAKTIČNO SA STILOM: Kraj jeseni i početak zime donosi nam Japansku jabuku kao izvor zdravlja

       

Ono što je posebno kod  ove voćke leži pre svega u dobrobitima koje čini organizmu, deluje protivupalno i dezinfikuje, jača krvne sudove i snižava krvni pritisak. Naročito se preporučuje osobama koje imaju problema s venama. Kaki jabuka je fenomenalan zaštitnik protiv kradiovaskularnih bolesti i povišenog holesterola.

Japanska jabuka  poznata je kao vrlo lekovita voćka koja pomaže u održavanju imuniteta na visokom nivou. Sadrži dosta tanina pa ima opor ukus koji se prilično gubi kako sazreva. Kako bi poprimili svoju punu aromu, plodovi moraju biti potpuno zreli, skoro crveni, pa se obično beru kasnije ujesen, nakon prvih mrazeva. Sazrevanjem, plod postaje sočan, sladak, i prijatnog ukusa, i tada može da se jede kašičicom.

Kaki jabuka može da se konzumira kao sveža, sušena ili kuvana. Kada je ovo voće u pitanju, veoma je važno da znate da je poželjno oljuštiti njegovu koru. Ono što je veoma  važno da znate kada se jede, jeste da se ona ne sme konzumirati na prazan stomak zbog bojazni od pojave dijareje.

Iako prve zapise o ovom voću imamo tek od 18. veka  već  više od 2000 godina ovaj plod se nalazi na jelovniku u Aziji, a kod nas je poznata kao japanska jabuka i koristi se kao lekovito voće. Po izgledu podseća na paradajz, a po ukusu na mešavinu kajsije i breskve.

Plodovi su bogati vitaminom C i vitaminom A i sadrže kalijum, kalcijum i gvožđe, zbog čega blagotvorno deluju i na probavu. Plod kakija, ili sok lekovito deluje kod bolesti želuca, creva, kod lečenja hemoroida, bolesti jetre i žuči, deluje umirujuće na organizam, relaksira ga i jača celokupni imuni sistem. 

Kaki voće je fenomenalan izvor snažnih antioksidanasa poput katehina, a prisutna je i betulinska kiselina. Njihova kombinacija omogućava organizmu dozu lekovitih materija koje organizam mogu da zaštite od pojave tumora. Japanska jabuka pomaže i pri odbrani od infekcija i upala, a zanimljivo je da ovo voće predstavlja sjajan lek za zaustavljanje krvarenja i protiv pucanja kapilara.

U samom mesu ovog ukusnog voća nalazi se i dosta vitamina C, koji će pored prethodno navedenih lekovitih materija pomoći jačanje imuniteta. Ukoliko se japanska jabuka kaki tokom zime konzumira redovno, budite sigurni da ćete biti zaštićeni od prehlada, gripa i različitih upala.

Osim što reguliše krvni pritisak, kaki voće je odličan stimulans za stvaranje novih crvenih krvnih zrnaca. To je zbog velikih  količina bakra u ovim plodovima, koji blagotvorno utiče na nivo hemoglobina u krvi. Stoga je preporučljivo da ove jabuke jedu osobe koje pate od simptoma malokrvnosti, čime će poboljšati koncentraciju crvenih krvnih zrnaca.

Autor: Jovana Filipović

Komentari: