Foto: The Spruce

Da li ste se ikada zapitali šta je bolje između deterdženta u prahu ili tečnog deterdženta?Većina nas ima tendenciju da se drži istih stvari – bilo vođeni vrednošću za novac ili onim što preporučuju porodica i prijatelji. Međutim, istina je da svaka vrsta deterdženta za veš ima svoje prednosti i nedostatke i jedan će uvek raditi bolje od drugog, u zavisnosti od vaših okolnosti.

BENEFITI PRAŠKA ZA VEŠ

1. Odlično za mrlje od blata i krvi- Pre svega, deterdžent u prahu je generalno bolji u uklanjanju aktivnih/spoljašnjih mrlja. To je zato što deterdžent u prahu sadrži različite surfaktante u poređenju sa tečnim, što je ono što obezbeđuje moć čišćenja. Jedinjenja koja se nalaze u deterdžentu u prahu imaju tendenciju da ga učine efikasnijim na mrljama kao što su blato, krv i trava. To znači da ako ste strastveni baštovan ili se često bavite teškim mrljama, deterdžent u prahu je najbolji.

Foto: Arad Branding

2. Održava belu boju- Deterdžent u prahu je takođe idealan za održavanje bele boje. To je zato što često sadrži enzime i agense za izbeljivanje, iako ćete morati da proverite listu sastojaka da biste to potvrdili. Dakle, ako su vaše bele posteljine sive, deterdžent u prahu bi mogao biti odgovor.

3. Traje duže- Jedna kutija deterdženta u prahu može pokriti preko 100 pranja. To znači da mogu proći meseci pre nego što razmislite o dopuni. Kao prah, ovaj tip deterdženta će takođe izdržati test vremena, što mu daje dug vek trajanja.

Foto: Shuterstock

Međutim, ovaj prašak nosi sa sobom i mane. Pre svega, nije dobar za osetljivu kožu. Pošto je prah, ovaj tip deterdženta mora da se rastvori u pranju da bi bio efikasan, što zahteva visoke temperature. Međutim, deterdžent u prahu se ne rastvara uvek u potpunosti, posebno u hladnijim ciklusima, što znači da je teže isprati u odnosu na tečnost. Rezultat je više zaostalog deterdženta u vešu, što može izazvati reakcije kod osetljive kože. Takođe, nije dobar za mašinu za pranje veša, jer ostavlja zaostale grudvice u fioci za deterdžent. To zapravo može učiniti i u unutrašnjosti vaše mašine za pranje veša, što rezultira potencijalnom blokadom ili barem plodnim tlom za buđ.

BENEFITI TEČNOG DETERDŽENTA

1. Odličan za mrlje od ulja i masti- Tečni deterdžent dobro deluje na mrlje od ulja i masti. To je zato što sadrži alkohol etoksilate, koji su posebno efikasni na ove supstance. Dakle, ako ste strastveni kuvar ili automehaničar, tečni deterdžent za veš može biti najbolji.

2. Bolji za osetljivu kožu- Zbog svog tečnog stanja lako se rastvara, čak i u hladnoj vodi. Dakle, prirodno se bolje ispire tokom završnih faza ciklusa pranja. Kao takav, verovatno ima manje zaostalog deterdženta na vašoj odeći u odnosu na prah, što ga čini boljom opcijom za osetljivu kožu i alergije.

Foto: Arad Branding

3. Bolje za mašinu- Iz istog razloga, tečni deterdžent verovatno neće ostaviti talog u vašoj mašini za pranje veša. Ali, mašinama za pranje veša će i dalje biti potrebno redovno čišćenje kako bi zadržale na vrhu bilo kakvog nakupljanja sapuna i kamenca.

Ali, i ova vrsta deterdženta ima svoje mane. Jedna od njih je da je skuplji, a brže se troši od praškastog. Ambalaža nije dobra za životnu sredinu- pakovanje tečnog deterdženta je obično napravljeno od plastike, što ga čini manje ekološki prihvatljivim od ove dve opcije.

Na kraju, čini se da tečni deterdžent ima više koristi. Međutim, deterdžent u prahu pruža rešenje tamo gde tečnosti ne mogu. Najbolja opcija za vas zavisiće od toga šta perete i vaše situacije. Ako imate osetljivu kožu, trebalo bi da se držite tečnosti, dok je onima koji vode računa o vrednosti za novac bolji puder.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments