Foto: screenshot

Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije, danas je organizovalo prikaz dela sposobnosti srpskih vojnih snaga pod nazivom “Štit 2022”, a posetioci će moći da u statičkom i dinamičkom prikazu vide naoružanje i vojnu opremu. Prikazu naoružanja prisustvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Predsednik Vučić i ministar odbrane Nebojša Stefanović dočekao je vojni orkestar himnom Srbije.

Foto: screenshot

Vežbi takođe prisustvuju i premijerka Ana Brnabić, načelnik generalštaba Milan Mojsilović, predsednik skupštine Ivica Dačić…

Poletanjem aviona Vojske Srbije prikaz je zvanično počeo, a prikazan je i “lazar” u dnevnom i noćnom okruženju topom od 30mm. Helikopteri Mi-8 i Mi-17 prevoze timove specijalnih snaga VS. Prikazan je helikopterski desant padobranaca VS, a onda su timovi specijalnih snaga zauzeli položaj za napad.

Njima pomaže i robotizovane platforme “mali miloš”, a prikazan je i raketni sistem “kornet”.

Helikopteri “Mi-35” obezbeđuju uslove za izvlačenje pripadnika specijalnih timova putem helikoptera “Mi-17”.

Foto: screenshot

Dužina užeta kojim helikopteri izvlače povređene je 40 metara i uz pomoć njega se mogu izvući i do 10 povređenih.

Super “galeb G4” dejstvuje po neprijateljskim položajima. “Orlovi” pružaju podršku. Prikazani su “PASARS” i haubice “Nora-52” koju su spremni da dejstvuju.

Pripadnici legendarne 63. padobranske brigade prikazaće klasičan i specijalan desant iz helikoptera “Mi-17”.

Prikaz otvoren od 8.30 do 15 sati

Građani izloženu vojnu tehniku mogu da razgledaju jutros od 8.30 do 15 sati na aerodromu u Batajnici.

Očekuje se učešće desetina letelica, kao i više od 300 borbenih sredstava naoružanja i vojne opreme, a građani mogu da priđu novim helikopterima i da izbliza vidi šta sve mogu specijalne brigade Vojske Srbije.

Posetioci mogu da vide i kineski raketni sistem srednjeg dometa – najnovije naoružanje koje je dobila Vojska Srbije, a koje će biti u sistemu PVO teritorije.

Pratite uživo prenos:

blic.rs/tanjug.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments