Za početak, najpre očistite sneg koji se nataložio na vašem automobilu.

Većina vozača nije baš srećna kada mora za volan po snegu, jer osim što snežne padavine smanjuju vidljivost, stvaraju i klizav premaz na putu zbog kojeg i najmanja greška može da dovede do sudara.

Isto tako, za temperature ispod nule morate da brinete o poledici koja se zimi stvara na kolovozu, a ni gusta magla nam ne ide u prilog.

U takvim uslovima vozači su iznenađeni i ponekad previše agresivno pritiskaju papučicu kočnice, što dovodi do blokiranja točkova i proklizavanja vozila, a tu vam često ni ABS neće pomoći.

Zato, usporite, ubacite menjač u nižu brzinu i zaustavite vozilo laganim dodirom kočnice. Ovo će sprečiti točkove da se blokiraju i aktiviraju ABS sistem.

Foto: Yahoo! Sports

Naglo okretanje volana takođe može biti opasno jer točkovi ne prijanjaju za podlogu kao u normalnim uslovima vožnje, pa naglim okretanjem točka možete stvoriti negativan efekat ekvivalentan naglom kočenju.

Takođe, smanjite pritisak na papučicu gasa, jer osim veće potrošnje, proklizavanje točkova neće vam doneti ništa dobro.

Laganim otpuštanjem kvačila pustite da se vozilo polako pokrene, zatim umereno dozirajte gas i menjajte brzine glatkim pokretima. U svakom trenutku budite izuzetno fokusirani na sebe, ali i na druge učesnike u saobraćaju.

Držite sigurnosnu udaljenost veću nego što mislite da je dovoljna – na primer, ako za idealne uslove držite rastojanje na oko 20 metara, onda u snegu i ledu povećajte ga na najmanje 50 metara.

b92/ekapija

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments