Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić
Pred nama je topao, ali vetrovit vikend. U prvoj polovini sledeće sedmice manji pad temperature, a u drugoj polovini sledeće sedmice temperatura oko 30°C. Sredinom meseca nešto svežije, predviđa u svojoj najnovijoj prognozi meteorolog Đorđe Đurić.

– U Srbiji tokom današnjeg dana biće umereno do pretežno oblačno i suvo, dok se u zapadnim, južnim i jugozapadnim predelima Srbije posle podne i pred kraj dana očekuje pojava lokalnih pljuskova sa grmljavinom. Kako se nad Tirenskim morem očekuje prisustvo ciklona, a nad istokom Evrope polje visokog vazdušnog pritiska, Srbija će se nalaziti između ova dva sistema, pa će biti izražen gradijent, tj. razlika vazdušnog pritiska, a kao rezultat toga duvaće umeren do pojačabn jugoistočni vetar. Košava će u Pomoravlju, u Podunavlju i u Beogradu biti jaka, a na jugu Banata očekuju se olujni udari.

– Veoma slična sinoptička situacija očekuje se i u subotu. U većem delu Srbije biće umereno oblačno i toplo, a posle podne na zapadu i jugozapadu očekuje se pojava lokalnih pljuskova sa grmljavinom. Duvaće umeren do jak jugoistočni vetar, u košavskom području povremeno i sa olujnim udarima. I u nedelju će u Srbiji biti umereno, a na severu i na zapadu i pretežno oblačno, dok se pljuskovi sa grmljavinom očekuju posle podne i pred kraj dana samo na zapadu Srbije. Intenzitet košave tokom dana će slabiti, a vetar posle podne biti u skretanju na severoistočni. Kako će tokom većeg dela vikenda nad Srbijom preovlavati južno visinsko strujanje, očekuje se da sa Mediterana struji topla vazdušna masa, pa će maksimalna temperatura tokom vikenda u Srbiji biti od 22 do 26°C.

Sledeće sedmice smena sunčanih i oblačnih intervala

– I u ponedeljak u Srbiji toplo, maksimalna temperatura od 23 do 27°C, ali se posle podne očekuje umereno naoblačenje, a zbog severnog i severoistočnog strujanja prodor i nešto svežije vazdušne mase sa severa i sa istoka, pa će u utorak u većini predela biti svežije za oko 5 stepeni. Maksimalna temperatura u utorak od 18 do 24°C. Iako se početkom sledeće sedmice očekuje smena sunčanih i oblačnih intervala, u većem delu Srbije očekuje se suvo i bez padavine, a slabe kiše i pljuskova sa grmljavinom može biti samlo lokalno u utorak i sredu i to uglavnom na jugu i na istoku Srbije.

– U drugoj polovini sledeće sedmice Srbija će biti pod uticajem snažnog anticiklona i očekuje se veoma toplo i pravo letnje vreme. Već od četvrtka maksimalna temperatura biće preko 25°C, a u petak i oko 30°C, tako da bi temperatura u mnogim predelima Srbije, pa i u Beogradu mogla da dostigne ili pređe tropskih 30°C, što bi u Srbiji to bio prvi tropski dan (tropskin dan je dan kada maksimalna temperatura dostigne ili pređe 30°C). Prema trenutnim prognozama, nakon veoma toplog perioda koje se očekuje oko 13. maja, sredinom meseca usledio bi postepeni pad temperatura.

– S obzirom na to da je prosek maksimalne temperature za ovo doba godine u Srbiji od 20 do 25°C, vidimo da će one u narednom periodu biiti uglavnom oko prosečnih vrednosti ili za koji stepen iznad, a u utorak ponegde koji stepen ispod proseka. Oko 13. maja temperature će biti znatno iznad proseka za sredinu maja, da bi potom sredinom meseca one bile u padu na prosečne vrednosti. Kada je reč o padavinama, njih narednih 7 do 10 dana neće biti u značajnijim količinama i u mnogim predelima neće pasti ni kapi kiše, što bi moglo veoma nepovoljno da deluje na poljoprivredne i ratarske kulture.

blic.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments