Nakon plenarne sednice koja je zakazana za danas biće poznato da li će Ustavni sud BiH dozvoliti nošenje hidžaba i brade Oružanim snagama u skladu sa običajima vernika islamske veroispovjesti, kako to traži lider SDA, Bakir Izetbegović ili će ostati pri ranijim presudama da je tako nešto nedopustivo.

Izetbegović je još ranije podneo apelaciju Ustavnom sudu BiH, a kojima praktično traži da se pripadnicima zajedničke vojske omogući nošenje hidžaba i brade u skladu sa običajima vernika islamske veroispovesti.

Zamenik ministra obrane BiH, Mirko Okolić ocenio je smešnim Izetbegovićev zahtev, napominjući da je zakonom jasno regulisano kako treba da izgleda vojnik OS BiH.

– Mi smo imali problema unazad desetak godina sa tim zahtevima koji su prošli sve moguće institucije. Sve presude sudova su potvrdile da je Ministarstvo odbrane BiH postupalo u skladu sa zakonom i svim ostalim podzakonskim aktima. Zakon je jasan kada je u pitanju izgled vojnika i uniformi. Žao mi je pojedinaca koji se bave tom problematikom u Ministarstvu odbrane jer ih očito neko nagovara na to – kaže Okolić za Srpskainfo.

Ukoliko bi apelacija prošla, a Okolić ne veruje da hoće, onda bi, dodaje on, imali smešne Oružane snage BiH.

– Imali bi šaroliko obučene ljude. Za očekivati je onda da će neko doći i u narodnoj nošnji sa obeležjem OS BiH ili svakojakim kapama i slično. Takođe, neko bi mogao doći sa bradom do struka, neurednom bradom, i da ne nabrajam dalje. Mislim da to OS BiH ne treba, a nisam još naišao ni na podršku bilo koga, bilo kojih međunarodnih faktora za tako nešto – naglašava Okolić.

On dodaje da “vojna lica moraju uvek biti uredno odevena, obrijana i podšišana”. Mektić ističe da nema ništa protiv brade ako je ona njegovana i uredna, ali je pitanje ko bi ocenivao šta je dozvoljeno, a šta ne.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments