Foto: WallpapersMug

Izbor imena za bebu jedan je od najslađih zadataka koji budući roditelji treba da obave. Kao inspiracija mogu poslužiti i godišnja doba, pogotovo ako čekate dete u proleće.

Iris
U grčkoj mitologiji Iris je glas bogova. Ovo ime ima značenje “Osoba koja je lepa kao cvet”. Neke teorije govore da je ime vodi poreklo od imena cveta.

Ljiljana

Još jedno ime koje vodi poreklo od cveta, ljiljana. Prema drugoj teoriji, ime je poreklom iz engleskog jezika, izvedenica je od ženskog imena Lilian/Liliana, i ima značenje prefinjeno, čudesno, predivno.
Foto: One Big Happy Photo

Neven, Nevena

Potiče iz vremena kada se u narodu razvio običaj davanja imena po cveću. Po narodnom običaju izbor cvetnog imena predstavlja izraz roditeljske želje da dete bude pre svega lepo, nežno i milo. Neki etimolozi smatraju, da je ime Nevena poreklom od glagola “venuti”, a kome je dodana negacija, pa se doslovno Nevena smatra složenicom “ne” + “venuti”, i prevodi se kao – ona koja ne vene; ona koja je večno mlada.

Vesna
Vesna je bila slovenske boginje prolećа, a rođena je da donese sreću, vedrinu i radost. Na ruskom jeziku ova reč znači mladost i proleće.

Maja

U rimskoj mitologiji Maja je obično povezivana s boginjom “Maia Maiestas“ što znači “Maja uzvišena“. Ona je bila kći Fauna, a važila je i kao boginja proleća, prirode, biljaka, plodne zemlje. Po njoj je nazvan i mesec maj.

Vid

Ime latinskog porekla izvedeno od reči “vita”, što znači “život”.

Foto: Pinterest

Goran

Ovo je staro slovensko ime za koje se veruje da simbolizuje osobu koja je ili “snažna i stasita“ ili da izvorno vodi poreklo od imenice “gora“ a što znači šuma, planina.

missmama/nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments