Foto: nsuzivo.rs

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović otvorio je danas novoizgrađeni blok Medicinskog fakulteta u Novom Sadu. Događaju su prisustvovali i savetnica predsednika Republike Srbije za socijalna i zdravstvena pitanja Verica Lazić, predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor, predstavnici Vlade Srbije i Pokrajinske vlade, zamenik gradonačelnika Grada Novog Sada Milan Đurić.

Foto: nsuzivo.rs

Objekat površine 2.700 kvadratnih metara. Reč je o zajedničkom projektu za koji je Pokrajinska vlada izdvojila 143 miliona dinara uz učešće Medicinskog fakulteta u iznosu od 190 miliona dinara.

-Pre svega želela bih da se zahvalim našim saborcima.  Naš fakultet je star 62 godine, osnovan je 18. maja 1960. godine odlukom skupštine Federativne Narodne Republike Jugoslavije. Primarno je zgrada projektovana samo za studente medicine, međutim mi smo 1976. godine osnovali studije stomatologije, potom 2000. godine studije farmacije,2003. godine studije zdravstene nege, a 2008. godine smer specijalne rehabilitacije edukacije, 2009. godine smer medicinske rehabilitacije, 2016. godine su akreditovani novi programi-prof. dr Snežana Brkić, dekan Medicinskog fakulteta.

-Od 1993. godine, a tačnije naredne godine biće tačno 30 godina kako se na našem fakultetu održava nastava na engleskom jeziku. Ove godine broj studenata koji će studirati na engleskom jeziku će iznositi oko 500- istakla je Snežana.

Foto: nsuzivo.rs

-Suštinski je opremljena i ozvučena opremom koja omogućava online predavanja, uključivanja uživo i sve ono što je neophodno za aktivnu nastavu. Naši nastavnici će imati čast i privilegiju da dobiju svoj prostor i laboratorije, katedru ili zavod za biohemiju. Centar za medicinsku edukaciju i rehabilitaciju će posedovati sobu, iz koje se može uživo pratiti kako logopedi rade sa svojim pacijentima, to je očigledna nastava koju nema niko u Srbiji. Fakultet raspolaže određenim brojem učionica manjeg i većeg kapaciteta i sadrže sve što je potrebno za izborne i obavezne predmete. Poslednji sprat zgrade pripao je farmaciji. U novoj zgradi se nalazi ukupno šest laboratorija, koje su potpuno opremljene najnovijom tehnologijom, i sve hemikalije su skladištene adekvatno. Suštinski je zgrada veoma moderna i opremljena sa svim nus prostorijama koje su potrebne za normalno studiranje- istakla je Snežana Brkić.

Foto: nsuzivo.rs

-Uložili smo više od 400 miliona dinara, sa željom da studenti domaći i strani imaju najbolje uslove za rad i usavršavanje. Od 2016. godine do danas iz Pokrajinske vlade uložili 16 milijardi dinara na teritoriji Vojvodine. Zdravlje je važan segment za opstanak i razvoj svake nacije. Sa tom svešću i idejom uspeli smo da za kratko vreme uradimo mnogo stvari sa kojima se možemo ponositi. Vlada Republike Srbije finansira izgradnju bloka B i C i koji će prema izjavama rukovodilaca sa gradilišta biti gotovi u planiranim rokovima. Takođe smo učinili sve što smo mogli kao jedan veliki tim, da pre svega na nivou države podignemo zarade u sistemu zdravstva i motivišemo ljude u našoj zemlji. Ja se sećam 2012. godine u proleće, naslov u jednim novinama da pacijenti iz Vojvodine oboleli od onkoloških bolesti su autobusom putovali za Kladovo. Nismo imali dakle dovoljno aparata za zračenje. Dok sam čitao tu vest, “stavio sam se u taj autobus” sa zdravstenim radnicima koji su oko pet sati putovali do Kladova. Tada sebi rekao da ako ikada dođem u poziciju da nešto promenim, da ću to sigurno izvršiti, i uspeo sam zajedno sa svima. U ovom trenutku imamo 5 celeratora koji rade na Institutu za onkologiju, šesti uskoro stiže. Lista čekanja je u proseku oko pet do šest nedelja, a to je evropski prosek- rekao je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

Foto: nsuzivo.rs

-Trenutna situacija u svetu je teška, i to se odražava na budžete. Međutim nećemo odustati od toga da već naredne godine pristupimo rekonstrukciji ostalih klinika. Već za nekoliko nedelja očekuje nas procedura za rekonstrukciju stare zgrade Kamenice 1, u ovom trenutku planirano je da Kamenica 3 bude u funkciji do kraja naredne godine. Spontano smo postigli dogovor za finansiramo projektnu dokumentaciju za novi studentski dom. Na samom smo kraju pripreme projektne dokumentacije za izgradnju nove zgrade Stomatološkog fakulteta- istakao je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

-U narednim godinama ukoliko budemo imali finansijskih sredstava, izgradnja potpuno nove zgrade Dečije bolnice, rekonstrukcija starog dela zgrade i izgradnji novog objekta. Zdravstvo zahteva kontinuitet ulaganja u ljude- istakao je Mirović.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments