Foto: Screenshot RTS

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je danas da je mandatar za sastav nove Vlade Srbije Ana Brnabić.

Parada ponosa otkazana

– Biće otkazana ili odložena, kako hoćete, parada ponosa koja je zakazana za septembar. Ne možemo u ovom trenutku, kada imamo i otvoreni Balkan i krizu na KiM koja neće prestati najmanje do 31. oktobra, nemamo nikakav pomak, nemamo kud da se pomerimo. Moramo da se bavimo energetikom, sušom, imamo mnogo kriza.

O Kosovu i Metohiji

– Znate da su pred nama važni dani i imamo veliku sesiju Otvorenog Balkana, doći će i Rama, i ministri spoljnih poslova Turske, Mađarske, biće to promocija Srbije, Beograda, Skoplja, Tirane, našeg zajedništva, zajedničkog pristupa.

– Naši razgvoori sa Albancima sa Kosova su bili vrlo neuspešni, izuzetno teški i na kraju smo došli do toga da se ne slažemo ni u čemu. Naša poruka je da nema ništa o međusobnom priznanju, ja sam to njima rekao u Briselu. Ne trošite pare za smeštaj ili za karte nego da gubite vreme za razgovore sa mnom. Mi smo uvek spremni za kompromisno repšenje, ali do toga nismo došli. Kurti je ubeđen da će oni svojom propagandom uspeti narod da ubedi da odustane od svoje države Srbije.

– Uvek smo spremni za razgovore i kompromisna rešenja, ali do toga nismo došli. O tablicama nema rešenja, oni će to od 1. spetembra da sprovode, ali ima još dva meseca, videćemo. Jedino im je važno da svi Srbi imaju tzv. kosovska dokumenta, da se ne bi reklo da su sačuvali dokumenta RS. U skladu sa tim i sporazumom o slobodi kretanja iz 2011., rekli smo im dve stvari, možemo da izdajemo dokumenta i vama i nama, ali je to bespotrebno. Mi mo spremni da izdamo jedan opšti disklejmer i da ga istaknemo na administrativni prelaz, ali imamo jedan uslov i zato nije došlo do dogovora.

Za tablice ne postoji sporazum koji bi odgovarao Albancima, i ne postoji više ništa o čemu želimo da pričamo pre ZSO. Morate i vi ispunite ono što ste potpisali, ako želite da razgovamo prvo ZSO na sto. Ako nam ne garantuju ovo, nemamo dogovor, ako nam garntuju imamo dogoovr po jednom malom pitanju. Važno je da reagujemo smireno, da mi ne budemo krivi za propast pregovora. Trudimo se da budemo odgovorni u ovom dijalogu – rekao je Vučić.

O restrikcijama

– Nismo planirali restrikcije, hoću da ukažem na ozbiljan problem i da svi to vidite. Neću da lažemo bilo koga i da bilo ko ne razume o čemu se radi. Da ne pričamo gluposti kako je stanje divno i normalno. Mi trošimo godišnje 3,2 milijarde kubnih metara gasa. To nam je uvek nešto više industrija, nešto manje su domaćinstva. Od 3,2 milijarde od Rusa nabavljamo 2 milijarda i to platimo 800 miliona evra. Za dodatnih 1,2 milijarde košta nas 4,8 milijardi evra, a ceo budžet je 13,5 milijardi evra, to znači bankrot. Sreća pa smo nabavili gas pre ovog teškog vremena. Nismo ni sanjali da će još u avgustu da budu ovakve cene, u avgustu je sada 4.000. Imamo rezerve i nismo potrošili toliko para – objasnio je Vučić.

– Proizvodna cena struje kod nas je oko 57 evra po mwh. Skuplje nas košta i to što proizvodimo nego što dajemo građanima. U zimskim mesecima trošimo 120 GWh električne energije, a možemo da proizvedemo do 105, fali nam 20 GWh, uvek smo morali da uvozimo. Na dan kada nam fali 20 GWh mi to moramo da kupimo – rekao je predsednik.

– Uskoro ćemo napraviti plan, za mesec dana ćemo obavestiti građane, oni koji uštede struju za isti mesec prethodne godine imaće drastične popuste na cenu električne energije. Ne planiramo da idemo na isključenja, ali oni koji uštede dobiće dodatni popust na račun – otkrio je predsednik.

Kako je rekao, Brnabić neće biti premijer sve četiri godine, već do 2024. godine.

– Biće mnogo promena u vladi, pred nama su veliki zadaci. Ovo je naš dogovor, ovde su i Ana i Miloš i Siniša, kod nas nema trzavica i problema. Mi smo za ovo vreme postali prijatelji i znamo šta radimo. Znamo koliko je važno da sačuvamo mir i stabilnost – dodao je predsednik.

– Ivica Dačić će takođe imati važnu funkciju, imaće i funkciju koordinatora službi bezbednosti. Siniša Mali, u kog imam ogromno poverenje, biće jedan od potpredsednika Vlade. Mislim da će Miloš uneti dodatnu dozu stabilnosti i odgovornosti, i pripremiti se u nekom budućem periodu za važne dužnosti, kao i Siniša što se priprema – kazao je Vučić.

– Odluka je bila komplikovana, složena i unutar najveće stranke u zemlji i sa koalicionim partnerima. Sva tri kandidata biće važni članovi vlade – rekao je predsednik.

– U skladu sa Ustavom, nakon što sam saslušao mišljenje predstavnika izbornih lista, doneo sam odluku o predlogu kandidata sa predsednika Vlade Srbije. Odluka je bila komplikovana i složena, i unutar najveće stranke u zemlji, i sva tri kandidata za predsednika Vlade će biti članovi Vlade. Kada je došlo do izbora između Ane Brnabić i Miloša Vučevića nijedna strana nije prevagnula, jer imaju jaku podršku u stranci. Predlažem Narodnoj skupštini Anu Brnabić za predsednika Vlade – rekao je Vučić na početku obraćanja.

On će u obraćanju naciji govoriti i o situaciji na Kosovu i Metohiji, najavljeno je iz Pres službe predsednika Srbije.

Na osnovu ustavnih ovlašćenja, predsednik Republike predložiće Narodnoj skupštini kandidata za predsednika Vlade, pošto je saslušao mišljenja predstavnika izabranih izbornih lista.

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je, nakon sednice Predsedništva SNS-a, koja je održana u sredu, da zna ime mandatara za sastav nove Vlade, ali da će to ime saopštiti u narednih 48 sati.

Istakao je da će i Ana Brnabić i Miloš Vučević biti deo nove Vlade. Poručio je tom prilikom da će u Vladi biti mnogo promena.

kurir.rs

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
SNS Uzivo
27/08/2022 11:45

Boze mili kakvog drzavnika imamo…