Foto: V. Veličković/ SNP
Poznati rumunski reditelj Andrej Mažeri (Andrei Majeri) uz čitav inostrani tim koji poslednjih mesec dana radi u Srpskom narodnom pozorištu, premijerno će izvesti predstavu „Slepa mrlja“ večeras, 15. aprila na sceni „Pera Dobrinović“

– Zamisao je da to budu tragedije „Bakhe“, „Kralj Edip“ i „Antigona“ – kaže Mažeri i dodaje da će ovo biti snažan tekst kao i da mu je izuzetno važno da dobro upozna ansambl, jer jedino tako predstava može da ima dobar ritam.

Antička tragedija u Srpskom narodnom pozorištu nije postavljena poslednjih 50 godina, a predstava Slepa mrlja bazira se na dve drame jednog od najpoznatijih antičkih pisaca – Sofoklea. Autor Antigone i Kralja Edipa, nije bogove uzeo za osnovu tragedije nego je božanskoj funkciji dao manji značaj i u prvi red istakao čoveka. Osnova tragičke radnje kod Sofokla je slobodna ljudska volja, sile i događaji koji se razvijaju iz sukoba njihovih osećanja i sudara njihovih ideja, koje su postale načela i strasti.

– Andrej Mažeri se opredelio za kombinaciju tri antičke tragedije koje imaju zajednički imenitelj – porodica ili povratak kući. Ali predstava postavlja, danas čini se očita, pitanja u društvu – Između ostalog i to šta znači biti slep. Da li je slepilo veće kada je stvarno, fizičko ili je gore ono slepilo koje je metaforično. Kod nas u jeziku postoji taj izraz biti slep kod očiju i mislim da se on može i u ovoj predstavi prepoznati i primeniti. Dosta toga, istina, referiše na mit i Sofoklove tragedije, stoga je i stvarno slepilo značajan segment predstave, što kao kazna, iskupljenje ili pokušaj glavnih likova da na taj način premoste grehe koji su učininii – objašnjava direktor Drame Srpskog narodnog pozorišta, Milovan Filipović.

Filipović dodaje i da je mesec april 2022. godine, što se tiče Pozorišta, u sklopu obeležavanja godine titule Novog Sada kao Evropske prestonice kulture, posvećen upravo mladim umetnicima, kao što je između ostalog i rumunski reditelj.

U predstavi igraju Hana Selimović, Branislav Jerković, Sanja Mikitišin, Milovan Filipović, Radoje Čupić, Tijana Marković, Gordana Đurđević Dimić, Sonja Isailović, Aljoša Đidić, Iskra Šimon, Anđela Paščan, Nikolina Spasić, Mina Pavlica, Katarina Bradonjić, Danica Nikolić, Simonida Mandić, Ivana Pančić, Aleksandra Pejić.

Scenografiju i dizajn kostima potpisuje Adrian Balkau, koreografiju je uradila Andrea Gavriliu, dizajn zvuka Adrian Pičorea, a video dizajn Siniša Cvetić. Takst su napisali Kosmin Stanila i Ionut Soču, a na srpski je prevela Ioana Flora. Lektor je Dejan Sredojević. Asistent reditelja je Milorad Savanović, a reditelj Andrej Mažeri.

Reprizno izvođenje predstave „Slepa mrlja“ zakazano je za 16. april, a karte su u prodaji na biletarnici Srpskog narodnog pozorišta.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments