Foto: Reuters
Kako je saopštila vlada u Skoplju, premijer Severne Makedonije Zoran Zaev dostavio je parlamentu ostavku na tu funkciju. 

Naime, Zaev je ostavku najavio nakon što je njegova partija sa malom razlikom izgubila lokalne izbore u Severnoj Makedoniji održane u oktobru. Krajem novembra njegove socijaldemokrate prihvatili su i ostavku koju je podneo na stranačke funkcije.

Prema njegovim rečima, rezultati poslednjih izbora, iako su bili lokalni, za politički trenutak u kojem se nalazi zemlja imaju principijelnu i poltičku težinu.

-U ovakvom uslovima za mene lično i kao premijera, zbog politika u koje verujem, zbog demokratskih i evropskih vrednosti u koje verujem, politički neodgovrno i neopravdano bi bilo da pred mojim narodom i mojom zemljom lično produžim da vodim Vladu na evroatlantskom putu – napisao je Zaev u ostavci.

Nakon što ostavka Zaeva bude prihvaćena predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski treba da dodeli mandat novom mandataru, za kojeg je Zaev ranije već najvio da će biti novoizabrani lider SDSM Dimitar Kovačevski.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments