Foto: Printscreen

Istaknuti pozorišni reditelj i profesor Dejan Mijač preminuo je juče u Beogradu, u 87. godini.

Dejan Mijač je bio jedan od najznačajnijih teatarskih reditelja i u karijeri, dugoj više od šest decenija, je postigao gotovo sve. Iza Mijača su ostale predstave koje su i danas u kolektivnom pamćenju, silna priznanja, a odškolovao je i generacije studenata.

Rođen je 17. aprila 1934. godine u Bijeljini. Režiju je studirao na Akademiji za pozorišnu umetnost u Beogradu. Bio je reditelj Narodnog pozorišta u Tuzli i Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu. Bio je profesor režije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu od 1972. do 1997. godine.

Režirao je na mnogim scenama u Jugoslaviji, a posebno u Novom Sadu (oko 40 režija), Beogradu, Zagrebu, Somboru i Nišu. Mijač je postao akademik SANU u novembru 2021.

Iako nikada nije bio politički angažovan u neposrednom smislu, on je javnost oduvek doživljavao kao mogućnost da komentariše ono što živimo, potvrđujući da umetnici i intelektualci imaju moralnu misiju da budu korektiv u svakom društvu.

‒ Izabrao sam profesiju u kojoj sam imao, ne samo mogućnost, nego i obavezu da saopštavam ono što mislim da je vredno nekome reći. A bez te unutrašnje slobode da se nešto kaže nema mogućnosti za bilo kakvo opštenje. Sada, kada sve saberem, shvatio sam da sam bio, na neki način, čovek koji nije mogao biti u određenim granicama. Mene nisu mogli da smeste u bilo čiji šablon ‒ govorio je Mijač.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments