Foto: Luftika

Dr Radivoj Topolac, najstariji novosadski lekar, preminuo je u 96. godini.

Diplomirao je 1957. na Medicinskom fakultetu u Beogradu, specijalizirao ORL u Novom Sadu, gde je četiri godine kasnije postao asistent na Katedri za otorinolaringologiju, da bi zatim magistrirao, doktorirao i stekao zvanje docenta, vanrednog i, na kraju, redovnog profesora.

– Moja uža specijalnost su oboljenja uha i lečenje nagluvosti, a pošto sam voleo da radim s decom, dosta sam sarađivao sa Dečjom bolnicom, gde sam jedno vreme bio načelnik Odeljenja za bolesti uha, grla i nosa. Kasnije sam prešao za direktora Klinike ORL, a u jednom mandatu bio sam direktor cele bolnice – priča profesor koji se usavršavao na najvećim evropskim klinikama u Austriji, Nemačkoj, Francuskoj, Grčkoj, Poljskoj, Mađarskoj… – izjavio je pre dve godine u intervjuu za naš portal.

Dr Topolac je na novosadsku ORL Kliniku uveo operativno lečenju otoskleroze, okoštavanja srednjeg uha (na tome je i doktorirao), a prvi je u Novom Sadu izveo i timpanoplastiku, hirurški zahvat kojim se rekonstruišu oštećeni ili potpuno propali delovi uva – bubna opna i ušne koščice.

Čuveni novosadski otorinolaringolog je 1992. godine otišao u penziju i kabinet u Kliničkom centru Vojvodine zamenio privatnom ordinacijom jer se ni izbliza nije zasitio posla i rada s pacijentima.

Srpsko lekarsko društva mu je 2004. godine dodelilo nagradu za životno delo.

Čak i u desetoj deceniji života primao je pacijente u svojoj ordinaciji u ulici Mike Antića.

Imao je jednostavan recept za dugovečnost

– Nema tu mnogo mudrosti, uvek sam bio umeren, nisam jeo masno, nisam pušio, a tek ponekad popijem malo alkohola. Mislim da je mom zdravlju doprinelo i to što sam uvek živeo mirno, bez stresa, što imam skladne odnose sa suprugom i decom. Pri tome, dugo sam se aktivno bavio sportom a verujem da je veoma važno i to što sam odabrao posao koji volim – zaključuje profesor Radivoj Topolac.

Sahrana dr Radivoja Topolca biće održana sutra na Gradskom groblju.

Luftika.rs

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Jovana
06/01/2023 19:15

Divan čovek i divan lekar. Nije samo bio lekar već i dobar i strpljiv savetnik. Slava mu i hvala mu.