Foto: Ilustracija/ Pixabay.com
U Novom Sadu je u nedelju preminuo Miroslav Spasić, vlasnik čuvene Rokoteke “Ona”.

Klub poznatiji pod imenom “Rokoteka” nalazio se u podrumu Hotela Vojvodina, a novosadskim alternativcima je devedesetih to bilo jedno od retkih mesta u kom su mogli da održavaju svirke. Mnogi bendovi su u njoj imali i probe i, kako ističu muzičari, njegov doprinos tadašnjoj demo sceni je bio ogroman. Čini se da je zvog Spasića, svaki bend imao prilike da pokaže svoje umeće.

Kako se navodi u knjizi “Novosadska punk verzija”, klub je radio punom parom od 1991. do 1993. godine.

– Pošto se klub nalazio u rupi, ventilacija nije postojala, tako da se teško disalo i na većini koncerata i bend i publika su bili goli do pola. Zvuk je uglavnom bio loš… a bina je van svake logike stajala nasred prostora s leve strane tako da je ispred nje moglo da se nagura svega tridesetak ljudi dok su svi ostali morali da gledaju svirke s bokova – podsećaju autori ove knjige, uz dodatak da većini prisutnih ovo nije smetalo. Naprotiv…

Kako ističu, u klub je realno moglo da stane 150 ljudi, ali je skoro duplo više posetilaca bilo prisutno na oproštajnoj svirci benda Proleće 10. septembra 1993. godine.

Posle nekog vremena, Rokoteka je preuređena i u njoj su nastavile da se održavaju svirke. Duh rokenrola je živeo i tada, nakon čega je klub promenuo vlasnike i postoajo pod imenom “Čudna šuma”.

Zbogom Brus LI, Pero Defformero, Proleće, MFT, Chronic Infection, Nospeedlimit, Provokacija, Mitesers, Kataklizma zvuka, Imperioum of Jazz, samo su neki od bendova koji su svirali u popularnoj “Rokoteci”.

Članovi ovih bendova podsećaju da je Kimijev doprinos novosadskoj demo sceni u to vreme bio dragocen, da je, zahvaljujući njemu, klub živeo skoro non-stop, da su pre podne održavane probe, uveče “javne probe” na koje se nije naplaćivao ulaz i, naravno, svirke. Jedno vreme bio popularan i kviz “Bend protiv benda” u kojem su znanje, između ostalih ukrstili Atheist Rap i Zbogom Brus Li.

Pre nekoliko godina, Spasić je pokušao da povrati stari duh “Rokoteke” otvorivši klub u Partizanskoj ulici, ali ipak nije mogao da dostigne popularnost koju je imala stara “Rokoteka”.

mojnovisad.com

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments