Ilustracija

Branislava Srbu Vulića sa pravom smatraju za najuspešnijeg novosadskog trgovca.

Kada je cela trgovina bila u državnim rukama, pokazao je da može da bude uspešan.

Imao je Novi Sad i pre II svetskog rata poznate trgovce, poput Tanurdžića, Klajna i Raletića, ali Srba je bio trgovac kada je to bilo najteže, zato se i smatra toliko uspešnim.

Teško detinjstvo i mladost

Rođen je u Kikindi 1931. godine, gde je i završio osnovnu školu i gimnaziju, a posle školovanja, sa samo 15 godina, preselio se u Novi Sad i zaposlio se kao šegrt kod trgovca Aleksandra Krstića u tadašnjoj ulici Kralja Aleksandra. Kasnije, na tom mestu biće otvorena radnja sportske opreme “Sport”

Srbin radni dan počinjao je već oko 2 sata i 30 minuta, kada je biciklom koji je umesto guma imao krpe, išao za Temerin i nosio kanistere od 20 litara mleka. Za tezgom je radio dvokratno od 8 do 12 časova i od 16 do 20, potom je išao u trgovačku školu do 23 i 30. Tu školu završio je 1948. godine.

Poslovođa pa opet fizikalac

Nedugo nakon završetka njegovog školovanja, Jugoslavija je nacionalizovala prodavnicu u kojoj je radio pa je postao poslovođa, premda je tada bio maloletan. Sa 19 godina odlazi u vojsku, gde je bio kurir Jovanke Broz. 

Foto: portalnovosti.com

Nakon povratka iz vojske počeo je da radi u radnji UDBE kao poslovođa u “Bombonjeri Kraš” gde je radio za katolički uskrs (iako je Srbin) i gde je aranžirao izlog bombonama-jajima te napravio odličan posao.  Nakon ovoga je hitno smenjen i postao je fizički radnik. Ubrzo, za njega založio tadašnji direktor FK Novi Sad Hugo Ruševljanin, te je vraćen na posao.

1960. godine  u Zmaj Jovinoj 22 otvorena je čuvena prodavnica “Lipar”, zahvaljujući inovativnim idejama Srbe Vulića prodavnica je postala jedna od najsnabdevnijih u gradu.

Dostavljali su robu u stan kupca pozivom na broj 35-39, a trgovci to nisu radili ni u narednim decenijama. Tek se u poslednjih nekoliko godina pojavljuje se slična stvar u vidu online kupovine u marketima.

Srba je 1960-ih od Lipara napravio trgovačko čudo. U prodavnici se nudilo 17 vrsta kafe, 27 vrsta piva, 21 vrsta kisele vode i 30 vrsta sladoleda. Prvi je prodavao hranu u konzervi, a nudio je i “mušku vodu” iz Kladnja i drugu atraktivnu robu koje nije bilo u ostalim novosadskim radnjama.

Kako je Vulić dobio nadimak Srba Adidas?

26. decembra 1968. godine, otvara se pored tada nove kule Agrovojvodine, samoposluga, a poslovođa je bio naravno Srba.

Njegova inovativnost ne prestaje, te tako 1982. godine, vodi tek otvorenu radnju “Slovenijašport” na novoizgrađenom Spensu preko puta Pošte.

Ostaje zabeleženo da su se nudile Bob Sanke za decu, plastične skije, i “Adidas” cipele za planinarenje i skijanje, tada Branislav Vulić i dobija nadimak SRBA ADIDAS. Radnja je na tom mestu poslovala oko 10 godina.

nsuzivo.rs/ Vladimir Vrgović, Novi Sad 1970-1990

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments