Foto: Quartz

Australijski akademici upozorili su roditelje da ne lažu svoju decu o Deda Mrazu jer veruju da je to lažno i da bi moglo da ima implikacije u visokoj razvojnoj fazi njihovog života.

Dr Amene Šahejan, razvojni psiholog, rekla je za The Conversation da može biti stvarne štete ako lažete svoju decu kako biste poduprli popularni mit.

Foto: mySA

-Odrasli ne bi trebalo da lažu decu o Deda Mrazu. Kada dete postavi pitanje da li je Deda Mraz stvaran ili ne, ono je već u fazi razvoja da pravi razliku između stvarnosti i izmišljenih likova. Kada deca dostignu ovu razvojnu fazu, nije od pomoći ako ih lažemo o izmišljenom liku kao što je Deda Mraz- rekla je ona.

Dodaola je da roditelji ne moraju da ‘sede i razgovaraju o tome sa svakim detetom i u bilo kom uzrastu’, ali najbolje je da budu otvoreni.

nsuzivo.rs

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Miki
30/12/2022 14:54

Prestanite da lazete svoju decu da Deda Mraz postoji jer ce to lose uticati na njih i objasnite svojim sinovima da su oni ustvari devojcice, a cerkama da su one ustvari decaci!!!! To ce sigurno uticati pozitivno na njih. Pa sta mi onda da ocekujemo od takvih bolesnika !?