Sa tržišta se povlači lek “folkodin”, a pacijenti koji u ovom trenutku koriste ovaj lek treba da prestanu sa korišćenjem i da se obrate svom lekaru, kaže Jelena Mitrašinović, iz Agencije za lekove i medicinska sredstva.

Lek “folkodin” koristi se protiv kašlja, a povlači se zato što njegova primena u periodu do 12 meseci pre određenih vrsta anestezije, može izazvati anafilaktičku reakciju. U decembru je Evropska agencija za lekove na nivou Unije zabranila sirupe protiv kašlja koji sadrže folkodin.

U vezi sa lekom “folkodin” poslata su uputstva i lekarima u domovima zdravlja nakon odluke o povlačenju. Jelena Mitrašinović rekla je da se lek “folkodin“ povlači sa tržišta Srbije u isto vreme kada se povlači i sa tržišta Evropske unije.

– To je lek koji se koristio u terapiji suvog kašlja kod odraslih i kod dece starije od 12 godina. Podaci su pokazali da primena folkodina 12 meseci pre opšte anestezije koja se izvodi u prisustvu neuro muskulaturnih blokatora predstavlja faktor rizika za jednu životno ugrožavajuću reakciju – anafilaktičku reakciju na neuro mukularne blokatore – istakla je Mitrašinovićeva.

Prema njenim rečima, pacijenti koji u ovom trenutku koriste “folkodin“ treba da prestanu sa korišćenjem i da se obrate svom lekaru.

Napomenula je da se prekida upotreba leka jer ne znamo da li ćemo u narednih 12 meseci biti u prilici da idemo na neku operaciju.

– Preporuka anesteziolozima je da kada razgovaraju sa svojim pacijentima pre uvođenja u opštu anesteziju da pitaju pacijenta da li je u prethodnih 12 meseci koristio “folkodin“. Ukoliko je odgovor pozitivan, moraju da povećaju pažnju u odnosu na ovu neželjenu reakciju – navela je doktorka.

Sprovedena sveopšta ispitivanja

Poručila je i lekarima opšte medicine i pedijatrima da ne prepisuju više ovaj lek. Iako je, kako je istakla, ovaj lek dugo u upotrebi, u proteklom periodu sprovedeno je sveobuhvatno ispitivanje bezbednosti i podaci su pokazali da postoji ozbiljan rizik i konačni zaključak je da korist od primene ovog leka u terapiji ne prevazilazi potencijalne rizike od životno ugrožavajuće anafilaktičke reakcije na neuromuskulaturne blokatore.

To je, kako kaže, bio razlog da se donese prvo preporuka o prestanku primene leka i da se kasnije na višoj instanci donese odluka o povlačenju leka sa tržišta.

– Na teritoriji Srbije postoji samo jedan “folkodin“ u obliku kapsula i trenutno je njegovo povlačenje koje treba da se završi do 13. aprila – napomenula je doktorka.

Na pitanje kada se lek povlači iz upotrebe, doktorka kaže da je to jedna krajnja mera koja se retko dešava.

rts.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments