Foto: Kurir televizija
Infektolog prof. dr Darko Nožić izjavio je za Kurir televiziju da je moguće da se spoje korona virus i virus Zapadnog Nila.

Kod oba virusa, broj obolelih raste. Korona virus je u poslednja 24 sata potvrđen kod 5.896 osoba, a istovremeno je od posledica ove bolesti preminulo 14 ljudi, dok je od groznice Zapadnog Nila registrovana 34 slučaja od kojih 11 ima ozbiljnu kliničku sliku, a troje je preminulo.

Prof. dr Nožić kaže da je moguće da se udruže ova dva virusa zato što imaju sličnu kliničku sliku.

– Bolest nastaje ubodom komarca, prevencija je jasna. Treba uraditi sve što može da se taj ubod izbegne. Treba imati mreže u sobama. Prepoznavanje bolesti je nespecifična jer ima iste simprome kao grip. Potrebno je dati krv kako bi se utvrdilo da se radi o groznici Zapadnog Nila. 80 odsto prođe asimptomatski, 20 odsto ima simptome gripa i jako mali broj ljudi ima tešku kliničku sliku. Moguće je da se udruže koronavirus i virus Zapadnog Nila, virusi se udružuju i oni imaju sličnu kliničku sliku. Korona više ima respiratorne simptome, dok kod Zapadnog Nila nije baš tako. Mogu da se udruže, to bi bila jako loša kombinacija – izjavio je prof. dr Nožić za Kurir televiziju.

Kurir.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments